Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

09/12/2006

Subsidies

De Belg is een foefelaar!

Hoe het komt, Joost mag het weten.
Misschien omdat we sinds mensenheugnis onder de voet zijn gelopen door vreemde volkeren, die onn telkens kaalgeplukt hebben, maar wanneer we een of andere belasting kunnen ontlopen zullen we de grote middelen inzetten.

Of het nu gaat over de spreekwoordelijke eurocent, of over bedragen met vele nullen, steeds wordt er gehandeld vanuit de portemonnee, en soms worden de paden van het fatsoen wel eens op het randje bewandeld.

Het gevolg daarvan is dat een aantal tegemoetkomings-maatregelen veel strenger gereglementeerd is.

Toen mijn ouders bouwden, in het stenen tijdperk zeg maar, kon je nog naar hartelust subsidies aanvragen.
Controle was er nauwelijks, en een fles cognac bij wijze van cadeau was voldoende om het leeggeroofde spaarboekje opnieuw wat aan te spijzen.

Vandaag de dag gaat het er heel wat anders aan toe.
Ofschoon er, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, nog steeds onterechte subsidies worden toegekend, is de lijdensweg die men moet ondergaan niet te onderschatten.

Wanneer je begint te (ver-) bouwen krijg je een mooie folder mee, maar daarin een opsomming van alle subsidies waarvoor je in aanmerking komt, indien je aan een aantal basisvoorwaarden (maximaal inkomen, enige woonst, ...) voldoet.
Je cijfert jezelf een weg doorheen R-, U- en Lambda-waarden, goochelt wat met vierkante en kubieke meters, en voilà: je denk recht te hebben op een behoorlijk som duiten.

Tot je uiteindelijk je aanvraag wenst in te dienen: zelfs al koesterde je tijdens de bouwwerken het ecologische en energiebesparende gedachtengoed tot in het oneindige, dan nog staat de overheid niet toe voor meer dan 3 subsidies een aanvraag in te dienen.
Gevolg? Nog meer rekenwerk, ditmaal samen met de architect.
En dan blijkt dat het niet voordelig is een subsidie aan te vragen voor maatregelen die energiezuinig zijn.
En zo werkt de overheid nog meer het broeikasteffect in de hand, want hoe meer mensen dit meemaken, hoe minder er bereid gaan zijn hun woning te isoleren, of dubbele beglazing te plaatsen.

Hoe dan ook: samen met de architect vulden we de noodzakelijke paperassen in voor de verscheidene overheidsdiensten, en dienden we in wat al kon.

Of we, en wanneer we, iets van geld gaan terugkrijgen? Dat blijft natuurlijk de vraag!

16:00 Gepost in Verbouwingen | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.