Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

19/03/2007

To das, or not to das

Vanmorgen was er een geanimeerde (zoals dat heet) discussie op het werk, over het nut van dassen.
Niet alleen dassen, ook kostuums, hemden, vlinderdasjes en dergelijke werden op de korrel genomen.

Blijkbaar hechten hoe langer hoe minder bedrijven waarde aan de vestimentaire code van pak en das.
Het wordt bij sollicitaties, naar verluidt, dan ook eerder als een licht negatief punt gezien, dan als een toegevoegde waarde.

Bij de klant waren de meningen verdeeld: zoals steeds heb je de voorstanders van de informele kledij, en heb je de stijlpuristen, die een net voorkomen aanhalen als profilering naar de klant toe.

Wat mij betreft ligt de waarheid ergens in het midden.

Hoewel ik me zelf zonder twijfel het best voel in pak en das, begrijp ik dat het soms wat overkill is.
Het belangrijkste is dat je jezelf als werknemer, of je nu intern aan de slag bent, of extern (als verkoper, consultant, ...) weet te identificeren met de groep waarin je gaat opereren.
Tracht steeds je voorkomen, en dus je kledingswijze, aan te passen aan je omgeving, je directe collega's.

Voor een sollicitatiegesprek geldt dit ook: solliciteer je als schoolverlater voor een IT-bedrijf, dan is een das geen must, al wordt een gestreken broek en dito hemd wel des te meerop prijs gesteld.
Doorloop je hetzelfde traject als kaderlid, of solliciteer je als junior in het bank -of verzekeringswezen, dan moet je beseffen dat je pak een tweede huid voor je gaat worden, en kan je er maar beter wat aan wennen.

Zoals steeds zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel: ik ken briljante programmeurs (of andere job-professionals), die zich zowat alles kunnen permitteren, inclusief in fluogele bermuda-short naar een bank gaan om daar de computerproblemen uit de wereld te helpen.

Denk jij echter dat je je zoiets kan permitteren, dan ben je met 99,9% zekerheid mis: moest jij zo briljant zijn, dan was pak en das niet de geldende trend, maar liep iedereen in fluogele bermuda-shorts over straat :-)

Let wel: als aspirant begrafenisondernemer moet je rekening houden met accute kostumitis... :-)

09:47 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.