Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

01/06/2007

De IT hype

Wie vandaag de dag de krant openslaat, kan er moeilijk omheen kijken: de IT-sector is terug van weggeweest, en hoe!

Na het Y2K-fiasco en de dotcom-crisis in de eerste jaren van het nieuwe decenium, begon de sector aan een nieuwe opmars.

Toen ik 3 jaar geleden de schoolbanken ging verlaten, was de situatie wel degelijk anders: het zoeken van een stageplaats had al wat voeten in de aarde, maar veel van mijn toenmalige klasgenoten schreven al van maanden voor afstuderen brieven naar kandidaat-werkgevers.

Uiteindelijk mocht je jezelf gelukkig prijzen als je binnen de 6 maand na afstuderen werk gevonden had, binnen de IT-sector dan nog.
En dan nog werd je met de neus op de feiten gedrukt. Ik herinner me nog levendig een college, waarbij oud-studenten (afgestudeerd in 2001) kwamen getuigen over hun huidige situatie: heel mooi loon, bedrijfswagen, GSM en laptop waren gemeengoed.

Op enkele jaren tijd sloeg de balans door naar de andere kant: de meeste bedrijven konden na het doorprikken van de dotcom-zeepbel nog een tijdje de schijn hooghouden door identieke voorwaarden te bieden dan voorheen, maar uiteindelijk bleek het noodzakelijk de realiteit onder ogen te zien.
De startlonen gingen naar beneden, en de leuke extra's verdwenen als sneeuw voor de zon.

Voor onze generatie IT'ers was de ontnuchtering compleet: we werden aangeworven aan een (betrekkelijk) laag loon, en voor de meesten was een bedrijfswagen iets waar je beter niet om kon vragen. Onderhandelen over loon was uit den boze, vermits er voor elke job 3 geïnteresseerden waren met een gelijklopend profiel.

Naarmate bedrijven als Google echter aangetoond hebben dat het wel degelijk mogelijk is van mooie winsten binnen de IT-wereld te realiseren, groeide het vertrouwen stillaan.

Drie jaar later is de situatie omgekeerd: in 2003/2004 studeerden er 3 keer meer informatici af, dan dat er vacatures waren. In 2007 geraakt het gros van de vacatures niet ingevuld, toch niet met het profiel dat werd vooropgesteld.
Men wilt immers ervaren mensen, en die worden al maar schaarser.

Dus begint de hele hype opnieuw: schoolverlaters krijgen nu terug een wagen (welliswaar een kleiner model, maar toch), en mogen al na ongeveer een jaar beschikken over laptop en GSM van de firma. De lonen worden opgetrokken, enzovoort.

Terwijl de Belgische arbeiders in de productiesector alsmaar meer onder druk komen te staan vanwege hun exuberante looneisen, geloven de CEO's van de IT-bedrijven nog steeds dat ze verheven zijn boven de belangrijkste wet van de economie: elke trend is per definitie een golfbeweging.

De komende maanden zullen de Informatica-faculteiten weer een stijging van het aantal ingeschreven studenten kennen, en kunnen de pas afgestudeerden gaan getuigen over de ideale arbeidsvoorwaarden op dit moment.

Binnen x aantal tijd beseft een schrandere analist misschien dat heel de Web 2.0 hype niets meer is dan opnieuw een zeepbel, en staan we terug waar we vroeger staan.

De vraag is wie er dan met zijn gat op de blaren gaat mogen zitten....

14:45 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.