Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

13/06/2007

De 'klant'

Al sinds ik studeerde hield ik me bezig met ontwikkeling. Software, websites, promotiemateriaal, affiches, ...
Je kan het zo gek niet bedenken, of ik heb het wel een keer de hele levenscyclus zien doorlopen.

Vaak gebeurt dit dan in opdracht van 'de klant'.

Die klant is een raar, abstract begrip.
Je behandelt hem vanzelfsprekend met het nodige respect, maar ergens moet je toch op een gelijk niveau komen, enkele muren neerhalen, om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Naar mijn overtuiging kan je het abstract begrip 'klant' opdelen in 2 hoofdcategorieën: de klanten die weten wat ze willen, en de klanten die niet weten wat ze willen.

Ik heb argumenten gehoord pro en contra beide soorten.
Een klant die weet wat hij wilt, is doorgaans perfectionistisch. Het af te leveren product moet volkomen conform de specificaties afgewerkt worden, en vanzelfsprekend binnen het vooropgestelde tijdsschema. Voor deze klant is niets zo heilig als een deadline.

Langs de andere kant zijn er de artistieke klanten: zij die geen flauw idee hebben wat ze willen, of waar ze naartoe willen. Misschien hebben ze beroep gedaan op je diensten omdat dat nu eenmaal trendy staat bij vrienden, of misschien willen ze echt wel die website of die reclamecampagne, maar weten ze het gewoon niet te brengen.

Initieel zijn deze klanten het ergste: je het niets als basis, en moet in het wilde weg beginnen te improviseren.
Tussentijds evaluatie-sessies (bij langere projecten), leveren doorgaans alleen maar goedkeurend geknip op, zonder enige constructieve bijdrage.
Pas wanneer het project opgeleverd wordt, komen de emoties en opmerkingen los.
Vaak vraagt men dan pas achter ingrijpende, architecturale aanpassingen, waardoor het project onherroepelijk zal beginnen achterlopen op schema, zoals in tijd als qua budget. Nu is tijd voor dit soort klanten meestal geen bezwaar, maar budget wel. Je kan van zulke klanten niet verwachten dat ze de geleverde prestaties naar waarde kunnen schatten, precies omdat ze geen idee hebben wat je allemaal uitgevoerd hebt. Wat hen betreft is een website wat kleurtjes en wat tekst, en een reclamecampagne maak je toch snel even in Word?

Uiteindelijk moet je besluiten dat deze 2 soorten klanten elkaar in evenwicht houden: precies door hun houding zullen de projecten even lang duren, en kosten ze evenveel inspanning. het enige voordeel dat sommige perfectionistische klanten hebben, is dat ze iets meer ruimdenkend zijn qua budgetten. Maar voor deze regel kan ik je ook minsten evenveel uitzonderingen aantonen...

Wat schiet je hiermee nou op?
Welke klant heb je het best in je orderportefeuille zitten, en welke niet?

Dat hangt grotendeels af van je eigen karakter!
Heb je schrik van een wit blad papier, kies dan voor de perfectinionistische klant: deze zal je blad (en desnoods een hele boek) volschrijven met richtlijnen en structuren.
Is elk wit blad bij jou echter taboe, omdat je dan dadelijk een penseel en olieverf ter hand neemt, kies dan voor het merendeel artistieke klanten.

Val je echter zo'n beetje tussen twee stoelen, tja, pech gehad.
Wees voorbereid op een carrière waarbij je je steeds zal ergeren aan de mindere kantjes van beide types, terwijl je nooit echt zal kunnen opgaan in de leefwereld van een van beide...

18:32 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.