Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

09/09/2007

Te gemakkelijk

Een tijdje geleden kochten we een digitale spiegelreflex, een Nikon D80.
Een semi-professioneel toestel, zoals dat dan heet.

Vroeger (zelfs maar een decenium geleden) kocht je een willekeurig elektronisch toestel, en moest je eerst doorheen een lijvige handleiding gaan, vaak in een vreemde taal, alvorens je het zlfs maar kon aan -en uitschakelen.

De informatisering heeftd aar deels verandering in gebracht: we worden alsmaar meer vertrouwd met elektronica, waardoor we de basisfuncties van zo'n toestellen kunnen bereiken zonder de handleiding te lezen.

Bedrijven spelen hier vandaag de dag alsmaar meer op in door heuse usability-experts te raadplegen. Mensen die pretenderen te weten hoe u en ik denken en handelen, wanneer ze zo'n toestel de eerste keer in handen krijgen.

Heeft u zich nooit afgevraagd waarom u een nieuwe Nokia GSM uit zijn doosje kan halen, SIM-kaartje erin kan pleuren en zonder omhaal aan de slag kan gaan met contactpersonen, de agenda en nog veel meer?
Weken, maanden, ja zelfs jaren onderzoek gaan daaraan vooraf.

De keerzijde van de medaille?
Het toestel wordt dusdanig eenvoudig dat men de handleiding nooit bekijkt.
In de kantlijn: de basisfunctionaliteiten zijn eenvoudig. Voor de meer geavanceerde functies schakelen we graag de expert in van de winkel waar we het toestel kochten, of googelen we snel eens.
Of erger: we vergeten al gauw dat die hippe, trendy, 2.0 feature (waarvoor we het toestel zogezegd aanschaften) bestaat, en zoeken er niet verder naar.

Toen de D80 mijn pad kruiste was het scenario identiek.
Zo snel ik het toestel uit de doos had, zo vlug nam ik de eerste foto's.

Het beestje stond op stand Auto, waardoor ik alleen maar met de lenskop moest draaien om te zoemen.
Feitelijk zo simpel als een compact toestel.

Werkt perfect hoor, zo'n auto-stand.
Zeker in combinatie met de externe flitser die ik erbij kocht.

Nu, perfect...
In 99% van de gevallen wel. Pretty straight forward.

Maar foto's in het donker, zonder flits? Macro-foto's? Foto's die je speciaal wilt over -of onderbelichten?
Dan ineens blijkt die Auto-stand niet zo ideaal.

Niet alleen moet je dan op zoek naar de techniek om het beoogde effect te bekomen, je moet ook nog eens alle handelingen manueel uitvoeren, waar anders Auto voor zorgt.

Er bestaan honderden websites, vol met utorials, afbeeldingen, films en voorbeeldfoto's hoe je de D80 moet bedienen.
Ik bladerde al door enkele, maar na enkele pagina's gaf ik het meestal op: te technisch, moeilijk geschreven, niet echt nodig, ... Elk excuus is goed. 

Aangezien luiheid een veel voorkomende ziekte is, blijf ik maar op 'Auto' staan.

Moest me nu eens een toestel maken, waar de instellingen niet zo vanzelfsprekend zijn, en desnoods laten bijbetalen voor scholing, zou dat geen gat in de markt zijn.

Hoe dan ook, moest iemand interesse hebben om een cursus fotografie (algemeen) of D80 (specifiek) te geven aan een bereidwillige student, dan hoor ik het graag.

23:35 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.