Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

15/12/2007

Een extra Test Paradox

Voor diegenen die EuroSTAR of het Software Testing Seminar bijgewoond hebben: een uitbreiding op de presentatie van Zeger.

Nancy vertelde reeds over test budgetting dat, afhankelijk van de methode, het budget voor testing ofwel even groot moet zijn als dat van development, ofwel 40% van het geheel uitmaakt (inclusief unit en unit integration tests).

Uit het publiek kwam de vraag of er geen manier was om een test budget op te stellen, zonder gebruik te maken van andere cijfers. Want op de keper beschouwd zit je inderdaad met een gewrongen situatie: wanneer het oorspronkelijk begrootte budget fout is, zal je uiteindelijke resultaat ook fout zijn.

Een typisch kip-of-het-ei probleem. Een project manager probeert een estimatie te maken van zijn budget voor een nieuw product. Hoogst waarschijnlijk heeft hij geen weet van de gangbare ratio's: per slot van rekening zijn de meeste project managers gepromoveerde ontwikkelaars, die testing als een noodzakelijk kwaad zien. Vaak wordt testing dan ook maar 10% van het budget toegekend.
Daar zit je dan als test manager! Wat kan je doen? Op dat moment niet veel. Als het budget al vastligt, zal je creatief moeten zijn. Ligt het budget nog niet vast, dan heb je wat speelruimte.

Op de lange termijn is er maar één oplossing: verbeter het imago van testing binnen je organisatie. Wijs stakeholders op de mogelijke gevaren van een te krap budget van testing en rijk hen de ratio's aan. Deze zijn gebaseerd op werkelijke cijfers, geen fantoom-budgetten.
Op die manier kan je trachten een sfeer te creëren waar de test manager deel kan uitmaken van het project team dat het budget samenstelt, en daar meer en meer een stempel op kan drukken.

Testing is niet alleen een beroep, het is een bewustmakingsproces, een roeping!

20:40 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.