Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

20/12/2007

Waarom?

Een van de meest gehoorde vragen wanneer je in een gesprek verwikkeld bent met mensen (niet-testers) die te weten komen dat je tester bent: "Jij werk toch (in opdracht) voor firma X? Waarom heb je die bug dan niet gevonden?"

Mogelijke antwoorden:

  • Ik heb inderdaad voor firma X gewerkt, maar werke aan een ander product.
  • Ik werkte inderdaad voor firma X en aan product Y, maar stond niet in voor functionele testen
  • Ik werkte inderdaad voor firma X en aan product Y, maar die test stond niet in het test plan
  • Ik werkte inderdaad voor firma X en aan product Y. Ben je wel zeker dat dit een bug is, en geen feature?
  • Ik werkte inderdaad voor firma X en aan product Y. Volgens mij ligt het aan je omgeving.

Voor veel mensen staat testen echter gelijk aan: alles mogelijke bugs uit software halen.
Wel: reality check!
Software, hoe eenvoudig ook, zal altijd.... ALTIJD... bugs bevatten. Ongeacht de kwaliteit van het testteam of de som geld die je er tegen aansmijt.
Zelfs de NASA-software bevat fouten: 1,4% van de lijnen code bevat een bug.

De belangrijkste regel bij het testen van software is wanneer je stopt met testen. Utopisch zou dat inderdaad zijn wanneer alle bugs gevonden en opgelost zijn, maar dat is niet realiseerbaar.
Een iets minder utopische regel is dat men stopt met testen wanneer de kostprijs van het vinden van één extra bug de kostprijs van de bug bij de klant overstijgt. M.a.w.: wanneer het minder erg is (zowel reëel als qua imago) dat de klant een bug vind, dan een heel testteam aan de slag te houden, stop er dan mee.

De praktijk is nog pragmatischer: testers komen aan het einde van de product lifecycle en hebben vaak het minste in de pap te brokken. Een deadline en budget worden van hogerhand opgelegd, en lijken in steen gehouwen.

Dan komt het echte werk van een test coördinator/manager naar boven: welke testen voeren we uit en welke niet?

Uiteindelijk kom je dan tot de conclusie dat je, ondanks je eigen kwaliteiten, voor een groot deel van de expertise van anderen en een veel grotere portie geluk afhankelijk bent...

16:13 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.