Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

23/01/2008

Environment(al) Testing

Na mijn presentatie op het Software Testing Seminar kwam een man naar me toe met een intrigerende vraag: "Wat verstaar u onder Environment Testing?"
Om de vraag te kaderen: ik had het tijdens mijn presentatie o.a. over de mogelijke inzetbaarheid van automatische tests op verschillende domeinen, zoals performantie, regressie, ... en dus ook environmental.

Blijkbaar betekende voor die man, aan de slag als test manager bij de NATO, environment testing het testen van een computer of een andere elektronisch toestel in verschillende natuurkundige omstandigheden. Zo'n beetje zoals Wikipedia het beschrijft.

Wel, voor mij persoonlijk is die definitie te eng. Als tester moet je sowieso open staan voor een bredere kijk op de dingen, dus zo verbazend kan dat niet zijn.

Voor mij environment testing het testen van om het even wat, op zaken die er verband mee houden, maar niet onlosmakelijk mee verbonden zijn.
Oké: moeilijk zin: ik geef het toe.
Sta me toe dat even te verduidelijken aan de hand van wat voorbeelden.

  • Eerder zoals de enge definitie: je ontwerpt bijv. een computer, en gaat testen tot welke minimum -en maximumtemperatuur hij blijft werken, of onder welke vochtigheidsgraad.
  • De bredere definitie: je ontwerpt software voor een specifiek type computer, besturingssysteem, browser, ... en gaat proberen (misschien door middel van geautomatiseerde tests) of de software ook onder die omstandigheden blijft werken.

Als je het zo beschouwt, kan je iedere stap hoger op de linkerzijde van het V-Model beschouwen als het toevoegen van een niveau van environmental testing.
Zo kan bijvoorbeeld het wijzigen van een onafhankelijke variabele een effect hebben bij unit-tests.

Ik weet zeker dat je nog tal van voorbeelden en situaties kan bedenken waarvoor je de term environmental testing kan gebruiken. Immers, testen is altijd een beetje out-of-the-box, environmental dus, denken!

De commentaren zijn gesloten.