Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

28/01/2008

Slijtage

Nog even terugkomen op de gemiddelde levensduur van een loopschoen.
Velen vonden dat ik te lang met mijn oude schoenen heb gelopen, en gelijk hebben ze. Maar zoals ik zelf al aangaf: zelf de beste leermeester leeft niet altijd volgens zijn eigen lessen.

De slijtage aan je loopschoen is van een aantal factoren afhankelijk: het soort schoen (kwaliteit dus), de ondergrond waarop je loopt, en je gewicht.
Grofweg kan je zeggen dat een goedkopere schoen, gedragen door een zwaarder persoon op een asfalten ondergrond heel wat minder lang zal meegaan in vergelijking met een duurdere schoen, gedragen door een atletisch persoon op een bosondergrond of piste.

Let wel: met goedkoop heb ik het daarom niet over de prijs. Ik zie gene enkel nut in het kopen van het laatste nieuwe model, gewoon om mee te zijn met de modekleuren. Vooral vrouwen lijken daar vandaag de dag last van te hebben: wanneer ze raad vragen om en goede loopschoen, wordt deze in de wind geslagen, "want dat is geen mooie kleur/model".

Nee, een goedkope schoen is een schoen die prijs/kwaliteit gezien niet past bij jouw loopprofiel. Je kan perfect een goede loopschoen vinden voor 75 tot 100 euro, als je grasduint in de collectie van vorig jaar. En je kan perfect een slechte loopschoen vinden voor 200 euro, als je kost wat kost een bepaald model wilt hebben.

Maar wanneer moet je dan van schoenen wisselen?
De meningen daarover verschillen nogal, en als je echt zeker wilt zijn, ga dan even naar een gespecialiseerde loopzaak: daar kan men, met behulp van video, goed bepalen of de demping of correctie uit je schoen verdwenen is, of je nog even kan doorgaan.
Algemeen is de stelregel dat bij normaal gebruik een loopschoen zijn demping kwijt is tussen de 1000 en 1400km.

Loop je 20km per week, dan moet je minstens elk jaar een nieuw paar schoenen kopen. Loop je er 40, dan elke 6 maanden.

Duur? Misschien wel, maar wat is de kostprijs van blessures door versleten schoeisel?

Nog enkele gouden tips:

  • Hou een lijstje bij van de afstanden met elke schoen: zo weet je ongeveer wanneer hij aan vervanging toe is.
  • Probeer zoveel mogelijk binnen één merk te blijven
  • Heb je last van je knie, enkel of heup, dan kan het wel eens zijn dat je schoen aan vervanging toe is
  • Koop je nieuwe schoenen al wanneer de andere nog maar 700km op de teller hebben: zo kan je geleidelijk overschakelen, zonder al te zware belasting.
  • Hou er rekening mee dat dit een uiteenzetting is voor gemiddelden: loop je altijd op asfalt, ga er dan niet van uit dat je 1000km met een paar schoenen kan doen.

Veel loopgenot!

21:51 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lopen, schoenen, slijtage

De commentaren zijn gesloten.