Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

04/02/2008

Enquêtes

Enquêtes, ik weet pertinent zeker dat ze hun nut hebben, maar soms werken ze toch echt op je systeem.

Daarnet vond ik weer zo'n maitlje in mijn elektronisch postbakje: blablabla... verbetering organisatie ... blablabla... uw mening is belangrijk ... blablabla...

Nu, mijn mening is inderdaad belangrijk. Net als die van mijn +/- 420 collega's.
Het grootste probleem van zo'n equêtes is dat je alleen de gemiddelden eruit haalt. Mensen die super tevreden zijn, vullen die niet in, vermits ze ervan uitgaan dat iedereen denkt zoals zij, en dat alles bij het oude mag blijven. Mensen die op het punt staan het bedrijf te verlaten, antwoorden eveneens niet, omdat ze hun feedback ondertussen ireelevant vinden, of 'omdat er toch niet neer mij geluisterd wordt'.

Die commentaar komt dan nog meestal van mensen die nooit antwoorden op enquêtes, amper feedback geven tijdens evaluatiesessies en de tijd niet willen vrijmaken om een mailtje te sturen met hun ideeën naar een collega, een CD'er of (desnoods) het hoofd van HR.
Als je je mening niet kenbaar maakt, kan het bedrijf er niet op reageren.

Dus: enquêtes zijn nuttig.
Maar: enquêtes zijn ook lastig :-)

De enquête van vanmorgen was weer zo'n typevoorbeeld: maar liefst 175 vragen. Moesten het nu nog representatieve vragen geweest zijn, dan was er niet zo'n probleme geweest, maar het was een standaard enquête van Vlerick, waarbij alleen de naam van het bedrijf was aangepast. Aangezien CTG ietswat uit de band springt qua interne organisatie, kwam het grootste deel van de vragen hoogst artificieel naar voren, alsof ze niet op onze organisatie geënt waren.

Dat was dan nog niet het ergste: het bleek of leek ook nog eens zo'n enquête te zijn waarbij men elke vraag 5 keer stelt, op verschillende momenten en elke keer met een andere klemtoon of woordkeuze. Wat is het doel ervan? Kijken of je tussen de lijnen kan lezen? Zeker weten of jouw antwoorden correct zijn (de OXO-spelers ervan tussen halen)? Of worden ze betaald per vraag en was de inspiratie op?

Ik heb me dus door de vragenlijst geworsteld en in eer en geweten geantwoord op de vragen, hoe dubbelzinnig of articieel dan ook. Een klein steentje als bijdrage, maar wie weet bouwen we zo ook een grote pyramide...

11:27 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0) | Tags: CTG, enquête, Vlerick

De commentaren zijn gesloten.