Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

08/02/2008

Photoshop in De Standaard

Dat we dagelijks meermaals in het ootje genomen worden in de media, daar stemmen we steeds weer stilzwijgend in toe: elke keer er een pseudo-fotomodel zich vertoont in een magazine, wordt er duchtig op gephotoshopt.
Vorig jaar nog ontstond er enige consternatie, toen een Playmate op de cover van de Braziliaanse Playboy verscheen, zonder navel. Die was per ongeluk verdwenen tijdens een opfrisbeurt op de computer.

Onderhand zijn we er aan gewend geraakt en stellen we dit zelfs vaak als eis. Toen de nieuwe VRT-nieuwssite, www.deredactie.be van start ging, was er al commentaar op de erbarmelijke photoshop-skills die werden toegepast op de verschillende nieuwsankers.

Vandaag was op de site van de Standaard de balans echter naar de andere kant doorgeslagen: bij een artikel over een VijfTV presentatrice stond er een foto van haar, waarbij duidelijk de achtergrond weggehaald was met een grafisch programma.

e59935d5e897e354387974f6751f157b.jpgNiet alleen verloor Mevr. Gillis helle plukken haar bij de grafische transformatie, ook het weghalen van de achtergrond verliep niet van een leien dakje blijkbaar: de ruimte tussen haar rechterarm en haar lichaam is nog bijzonder kleurrijk.

Los van het feit dat de resolutie van de afbeelding al op zijn minst korrelig te noemen is, kan men zich afvragen waarom deze foto moest aangepast worden. De media zouden neutraal moeten zijn, dus wat maakt het uit als er reclame van VijfTV naast deze foto stond?

Hoe dan ook: ik denk dat de gemiddelde computerleek, wat vandaag de dag overeenkomt met de skills van een 12 à 14-jarige op het gebied van Photoshop, een betere fotobewerking kan toepassen dan de journalist van dit artikel. Nu mag de man nog van de oude stempel zijn, en zich niets aantrekken van de geldende normen, dan nog zou zo'n foto nooit mogen gepubliceerd worden. Moest dit in de krant verschijnen, zou het op een njet hebben gestuit, maar blijkbaar zijn de voorschriften voor internet-artikels lakser: men kan immers steeds een update doen? Ondertussen is het kwaad, in dit geval negatieve imago-building, natuurlijk reeds geschied.

08:40 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: De Standaard, Photoshop

De commentaren zijn gesloten.