Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

13/02/2008

Dieet

Om op een gezonde manier aan (duur-) sport te kunnen doen, zijn er 3 zaken essentieel: training, materiaal en gezondheid.

Zoals al in eerdere posts te lezen valt zit het zowel qua materiaal (nieuwe schoenen en hartslagmeter) als qua training (zie ook de loopverslagen) wel snor. Er is zeker ruimte voor verbetering, maar we zitten nog meer dan 3,5 maand verwijderd van het eerste doel (20km van Brussel) en 6 maanden van het tweede doel (Dodentocht).

Het laatste elementje, gezondheid, is echter nog niet besproken.
Het einde van 2007 was een sportarme periode. Enerzijds omdat ik na de Dodentocht van vorig jaar (en de triathlon 2 weken erna) enkele maanden niet aan duursporten mocht doen, maar anderzijds ook omdat de motivatie relatief ver te zoeken was.
Dit, gecombineerd met mijn gekende appetijt voor lekker eten in het algemeen en zoetigheid en chocola in het bijzonder, deden het ergste vermoeden voor een confrontatie met de weegschaal.
Misschien laat ik het wel wat te negatief uitschijnen, want ik bleef nog wel actief in zaalvoetbal (Stallions, Relegators, Agfa en CTG) en veldvoetbal, al nam dat wel wat af.

Eind december nam ik me voor (net zoals zovelen) om vanaf begin januari de broeksriem letterlijk wat aan te trekken. Minder snoepen, regelmatiger eten en natuurlijk meer sporten.
Onze weegschaal, een huwelijksgeschenk, zou mijn beste vriend worden: dagelijks vertelt ze mij hoeveel ik weeg, hoeveel kilo vetten ik meedraag, hoeveel kilo spieren ik bezit en wat mijn caloriebehoefte is.

De eerste dag schoot de spreekwoordelijke wijzer (het is een digitale weegschaal) ver door, waardoor het besef groeide dat er een serieuse inspanning nodig zou zijn. Dit was absoluut geen wedstrijdgewicht, zelfs niet voor lange inspanningen.

Sinds januari is mijn eetpatroon aangepast: 's morgens een yoghurt of een stuk fruit, 's middags boterhammen met mager beleg (bye bye choco) en 's avonds een stevige warme maaltijd (pasta, rijst, ...). Het snoepgoed laten we zoveel mogelijk achterwege en vervangen we door caloriearm fruit: mandarijntjes en appels. Wist je trouwens dat, wanneer je een ongeschilde appel eet, je meer caloriën verbrandt door de schil te verteren, dan dat je er opneemt? 

We zijn nu 6 weken (43 dagen) verder en het is tijd voor een eerste tussenstand.

8b5c22bbf0c04c9129e2a12a1e3d3927.jpg

Dit is de grafiek van mijn gewicht: zoals je kan zien geeft ze duidelijk een dalende trend weer.
Concreet verloor ik op 43 dagen 6,1kg, wat neerkomt op gemiddeld 141 gram per dag.
De schommelbeweging is te verklaren door tal van factoren: wel of geen sport de dag ervoor, restaurantbezoek, ingekorte nachtrust, e.d.

Natuurlijk is gewicht belangrijk - je draagt het immers meter voor meter mee in de wedstrijd en op training - maar wat nog veel belangrijker is zijn de vetten.
Sinds 1 januari verloor ik 4,8 kilo vetten, of, in percentages, meer dan 4% vetten.

We zijn dus op de goede weg, al besef ik terdege dat dit niet blijft duren: naarmate ik meer gewicht en vetmassa zal verliezen, zal de trendlijn (het gemiddelde per dag) alsmaar platter worden. Verder dien ik in het oog te houden dat mijn lichaam voldoende gezonde voedingsstoffen blijft opnemen, dat ik m.a.w. geen roofbouw begin te plegen op mijn natuurlijke reserves. Dat is mede een van de redenen waarom ik volgende week een afspraak heb met sportcentrum Nottebohm.

Maar dit jaar ziet het er dus naar uit dat ik aan de belangrijkste wedstrijden  deel zal kunnen nemen met een gewicht dat ik de buurt kom van mijn beste dagen (goh, hoe oud klink ik nu?).

Ik ga alvast nog een stukje fruit eten. En u?

Commentaren

het gewicht gaat in iedere gaval de goede richting uit laten we hopen det je tijden omgekeerd evenredig zijn met je gewicht...

Gepost door: wim geerts | 13/02/2008

@ Wim: inderdaad, wat ook logisch is natuurlijk: elke gram die je minder moet meedragen betekent extra snelheid.
Ik merk het zowel qua snelheid tijdens het lopen als in hartslag.
Wacht maar tot er nog eens 6 kilo af is :-)

Gepost door: Mike | 14/02/2008

De commentaren zijn gesloten.