Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

20/04/2008

Teleurstelling over marathon

De Antwerp Marathon zit erop. Teleurgesteld ben ik over de finish gekomen.

Na, zoals voorspeld, een ultrakort nachtje slaap reden Godelieve en ik naar Antwerpen. Rond 9u arriveerden we aan de De Costerlaan, waar ik m'n borstnummer ging afhalen. Godelieve reed alvast door naar de finish, om daar een plaatsje te zoeken voor de auto, zodat we vlot Antwerpen zouden kunnen verlaten.

Vlak voor de start werd het even hectisch: de bewegwijzering was compleet fout, zodat we ons met enkele toentallen lopers aan de start van de 10 Miles bevonden. We dienden op een drafje naar de andere startplaats te gaan, wat ons achteraan het pak deed belanden.

Ongeveer 2 minuten na het startschot kon ik de startlijn passeren, en begon de marathon pas goed. De eerste honderden meters liepen moeizaam: een massa volk dat, in tegenstelling tot kortere wedstrijden, trager start waardoor het lastig een weg naar voren zoeken is. Na ongeveer 3 kilometer (het eerste keerpunt) bevond ik me enkele meters voor de blauwe ballon, de tempoloper voor 3u15.

Na de eerste bevoorradingspost lag ik nog steeds voor op schema, maar begonnen de eerste pijntjes: knie, achillespees en schouder. Het leek wel of m'n lichaam me wou verwittigen dat het hier niet klaar voor was. Maar eenmaal gestart, ga je door, dus verbeet ik de pijn en dook de waaslandtunnel in. Terug in het zonlicht wachtte Godelieve op me (9km), en had ik de blauwe ballon achter mij gelaten.

Enkele kilometers later (14km) liet ik het tempo wat meer zakken, zodat ik in het groepje van de blauwe ballon terecht kwam. Dat liep enkele kilometers goed, tot ik besloot van mijn eigen tempo te gaan lopen (20km), en de blauwe ballon meter per meter zag verdwijnen. Niet getreurd, we lagen nog ruimschoots voor op schema. Uiteindelijk rondde ik de 20km in 1u32, gemeten na het kruissen van de startlijn.

Terwijl Godelieve zich als een fiere moederkloek over mij ontfermde (eten, drinken, motivatie, ...), vorderden de kilometers gestaag. Ik kreeg gezelschap van een loper wiens tempo mooi aansloot bij het mijne en samen zetten we de weg verder. Naarmate de wedstrijd vorderde stond er hoe langer hoe minder publiek en begon de zon alsmaar harder te branden.

Na 33 kilometer zette ik een foute pas, en begon de helltocht: krampen achteraan in de dij. Gewone pijn kan je verbijten, maar met krampen moet je even stoppen en ze uitstrechen. Hierdoor verloor ik kostbare tijd, en ook na het stretchen hervond ik mijn oude tempo en houding niet meer.

Na 37 kilometer passeerde ook de groep van de gele ballon (3u30) mij, en wist ik dat de resterende 5 kilometer nog zwaar ging worden. En dat werd het ook, vermits ik ter hoogte van de oude Zillion-gebouwen meer dan 5 minuten geparkeerd stond. Opnieuw krampen. Stretchte ik de achterste dijbeenspieren, dan schoten mijn voorste in kramp, en omgekeerd.

Tijdens de laatste 3 kilometer kwam de rode ballon (3u45) nog angstwekkend opzetten maar ik slaagde erin deze nipt voor te blijven. Uiteindelijk legde ik de 42,185km af in 3u45 (en enkele seconden) volgens de officiële tijd, en in minder dan 3u44 volgens de chip.

Conclusies:

  • Voor een goede marathon is een goede nachtrust noodzakelijk. In tegenstelling tot 2 jaar terug, toen ik m'n snelste 10km liep na amper een uurtje slaap is de marathon een duurinspanning, die het uiterste vergt van je lichaam.
  • Tijdens de maanden maar en april in zowel mijn training als dieet naar de achtergrond verschoven. Meer kilometers (en vooral langere trainingen) en gezondere voeding zullen nodig zijn tegen augustus (dodentocht)
  • Persoonlijk vond ik de Anwerp Marathon geen hoogvlieger. Chaotische start, na de eerste 12 kilometer een onaangenaam parcours met zeer weinig supporters en een finish zonder grandeur. Het kan een subjectief gevoel zijn, gekleurd door mijn prestatie, maar dan perfereer ik de Guldensporenmarathon.
  • Het is spijtig dat er op zondag geen sportkiné's ter beschikking staan. Zowel door de organisatie als privé was het onmogelijk om massage te voorzien, terwijl dit veel last kwan wegnemen op de dagen na de marathon.

18:45 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, marathon

De commentaren zijn gesloten.