Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

19/05/2008

20km van Brussel

Zondag volgt voor velen het loopwalhalla van het jaar: onze hoofdstad stroomt vol met duizenden lopers en wandelaars, verenigd in een uniek doel: de 20km van Brussel uitlopen of uitwandelen.

Zoals al in eerdere posts aangegeven geraakte ik dit jaar, voor het eerst in 14 jaar, niet aan een startnummer. Wegens een administratieve fout kreeg ik geen affiliatienummer, waardoor ik te lang wachtte met me in te schrijven. Herhaaldelijke smeekbedes, e-mails en telefoontjes leverden geen resultaat op. Vorige week kwam dan de eindbeslissing: de inschrijvingen werden niet uitgebreid, en ik sta te ver naar achteren op een wachtlijst om nog in aanmerking te komen voor een geannulleerd nummer. Spijtig, heel spijtig, vermits het mijn doel was een zo lang mogelijke ononderbroken reeks van deelnames te kunnen voorleggen.

Godelieve geraakte via haar werk wel ingeschreven. Haar zie je dus zondag wel aan het werk in de Brusselse binnenstad voor een rondje van om en bij de 20km.

Om en bij, hoor ik u al denken. Is deze wedstrijd dan niet gehomologeerd? Neen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ten Miles van Antwerpen (en zowat elke loopwedstrijd in de ING Tour) gaat er aan Brussel geen gedetailleerde meting vooraf.
Dat voedt natuurlijk de speculaties. Tot enkele jaren terug stond Brussel gekend als een snelle wedstrijd. Vraag maar aan bijvoorbeeld Marleen Renders, die van 1996 tot 2004 elk jaar de wedstrijd won. Geen beter referentiekader in te denken.
In de beginaren liep Marleen een tijd van 1u03m, met een positieve uitschieter van 1u in 2000, toen een deel van het parcours was afgesloten wegens een storm. De laatste jaren liep (en won) ze echter een tijd van 1u10m.
Bij de mannen een gelijkaardig verhaal.

Is de wedstrijd langer geworden? Wel, in zekere zin wel.
Vermoedelijk liep men tot en met 1999 over een afstand van 19,8km. Na de storm heeft men het parcours ligt gewijzigd, zodat zulke gebeurtenissen geen drastische gevolgen meer zouden hebben. Hierdoor nam de totale afstand toe.
Enkele jaren (van 2001 tot en met 2006) gingen de tijden dan ook de hoogte in.

Na onophoudelijke kritiek (dat Brussel een trage wedstrijd was geworden) besloot men vorig jaar een correctie toe te passen, en met chips te gaan werken, voor een accurate tijdsopname. De startplaats was echter niet de triomfbogen van de jubelplaats, maar bij het uitlopen van het jubelpark, goed voor een noemenswardige tijdswinst, die gepaard ging met een kortere wedstrijdafstand. De totale afstand bleef hetzelfde, maar telde niet mee in de eindtijd.

Na vele discusies met andere lopers en eindeloos gegok op tal van internetfora besloot ik het eens uit te zoeken: hoe lang is de 20km van Brussel nu eigenlijk? Ik had immers ook het gevoel dat die laatste kilometer er bijna 2 duurde.

Google bood een oplossing: Google Maps, gecombineerd met een pedometer.

En de uitslag is: 20,72km. Tel daar de afstand tot aan de matten vanaf, en je komt aan 20,2km.

Het juiste parcours, met de meting, vind je hier terug.

Heb je vragen, opmerkingen of aanpassingen, laat dan gerust een berichtje achter.

Commentaren

21/5/2008 - mijn rugnummer voor de 20 km van brussel is te koop wegens kwetsuur. Woon tegen Brussel te Itterbeek. Tel 0478.313152 of mail eddy.beeckman@pandora.be. Kan thuis afgehaald worden na afspraak

Gepost door: eddy | 21/05/2008

De commentaren zijn gesloten.