Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

23/05/2008

The chick and the duck

Toen Godelieve en ik nog in Leuven studeerden, hadden we samen 2 echte hobby's: naar de bioscoop gaan, en Friends.

Als je de huidige generatie over Friends spreekt, kom je algauw oud over. Friends is niet cool meer. En inderdaad: de serie (of althans het begin ervan) dateert al van vroeg in de jaren '90. Hoezeer de scenaristen ook getracht hebben om verwijzingen naar actuele gebeurteniisen te vermijden, sommige tongue-in-cheeck grappen hebben echte wel behoefte aan een refererend tijdskader.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat Friends voor ons, late-twenty-something's, early-thirty-somethings een onuitwisbare indruk heeft nagelaten. Van de stormloop aar de kapsels van Rachel, de versiertrucken van Joey ("How you doin'?"), over de bekende kreet van Monica ("I know!") tot de minder fijnzinnige maar gerafineerde humor van Chandler.
Nooit te beroerd om maatschappelijke thema's aan te kaarten (yuppies, roken, pleegouderschap, ...), maar steeds verpakt in een vlot, makkelijk verteerbaar jasje.

In de tiijd vlak voor en net na de internet-uitrol in Leuven (rond de eeuwwisseling) was er op de onderhand bekende sites nog niet zoveel illegale stuff te vinden. Je had Napster voor je muziek, en dat was het wel zo'n beetje. Films waren te groot voor P2P-verkeer en verreisten een FTP-server.
De DVD-winkels deden gouden zaken: toen seizoen 6 of 7 uitkwam (ik weet het niet meer exact) stond er voor de Fnac een rij wachtenden.

Als ik met een repetitieve taak bezig ben, zet ik vaak een film of serie op in de achtergrond. Het beeld is niet zichtbaar, alleen de gesproken tekst. Waarschijnlijk een rare afwijking vanwege het overvloedig verslinden van boeken: je raakt zo gewend aan het visualiseren van het verhaal dat je geen beelden meer nodig hebt. Vorige week kwam ik onze oude DVD's van Friends nog eens tegen (niet in zo'n handige verzameldoos, maar gewoon los gekochte DVD's) en besloot ze allemaal nog eens door te nemen. Dankzij Personal IT had ik immers een reden om 's nachts door te werken.

Zondagavond kwam Godelieve vlak voor slapengaan nog even het bureau binnen en hoorde de stemmen van haar (indertijd) favoriete acteurs. Snel trok ze een stoel bij een installeerde zich knusjes. Net op dat moment verschenen 2 gastacteurs op het scherm: een kip en een eend (the chick and the duck). Indertijd maakten we ons er vrolijk over: wie houdt nu zo'n dieren als huisdier en dan nog zo'n opmerkelijke combinatie?

We zijn nu enkele jaren ouder en wanneer we in de tuin kijken zien we daar een eend en enkele kippen. Huisdieren zijn het niet, maar ze hebben wel allemaal een naam. Friends revisited, of de invloed van TV op tienergeesten?

08:10 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: Friends, chick, duck

De commentaren zijn gesloten.