Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

28/05/2008

Nieuwe flitslocaties

Gisteren stond in de meeste kranten te lezen dat er dit jaar nog 80 digitale flitspalen worden geïnstalleerd, waarvan 20 op auto(-snel)wegen.

Op zich heb ik daar helemaal geen probleem mee: we moeten vooruit, en digitaal is de beste manier om dat te doen. Bovendien is elke verkeersdode er in principe 1 teveel.

De plaatsing van deze flitspalen doet me wel de wenkbrauwen fronsen. Ik rij nu al een klein decenium op de Belgische wegen en het aantal verkeersdoden op autostrades heeft volgens mij een beperkt aantal oorzaken:

  • wegenwerken
  • weersomstandigheden (mist, ijzel, ...)
  • onduidelijke signalisatie (spookrijders)
  • vrachtverkeer
  • alcohol / drugs
  • overdreven snelheid

De camera's zullen geen enkele van de 5 eerste oorzaken oplossen of verhelpen. Wat betreft de overdreven snelheid: ik zou dolgraag eens het aantal dodelijke slachtoffers op autosnelwegen te weten komen dat te wijten is aan overdreven snelheid. Ik heb het allezins nog nooit gehoord of gezien. Op gewestwegen zeker, maar op autostrades?

Verwacht geen verandering van rijstijl van de gemiddelde hardrijder: de locaties zijn ondertussen bekend. Een goede ziel heeft ze zelf allemaal in Google Maps gestoken. Binnen de paar weken weet iedereen ze staan en zijn de meeste GPS-systemen aangepast, waardoor ze hun bestuurder tijdig waarschuwen even op de rem te gaan staan. Kwestie van ook bij minder druk verkeer wat accordeon-files te kunnen veroorzaken.

Heb je al een blik geworpen op de Google Maps-kaart? Nee? Doe dat dan eens.
Valt je iets op?

Inderdaad: er worden 80 nieuwe camera's geplaatst, op kosten van de Vlaamse overheid (bron: De Standaard). Jaarlijkse kostprijs voor de 80 camera's: 6 miljoen euro. De inkomsten gaan dan weer wel in het federale boetefonds, waardoor onze Zuiderburen de helft mogen besteden aan verkeersveiligheid. Of het in hun zakken steken, om aloude tradities in ere te houden.

De commentaren zijn gesloten.