Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

13/06/2008

Taalevolutie

In De Standaard staat vandaag een artikel ( http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF... ) over het mogelijke verdwijnen van de standaardtalen. Co,creet komt het erop neer dat er een evolutie gaande is, waarbij het algemeen gebruik van de taalregels alsmaar meer in verval raakt.

Ik volg de stellingname van de auteur en kan dit alleen maar beamen. Niet meer dan enkele tientallen decenia geleden waren grote delen van de wereld ongeletterd. De enige manier om 'het woord' te verkondigen was via de regels van de spelling en syntaxis.
Met andere woorden: ons taalgebruik werd ons van boven af aangeleerd en opgedrongen: een typische top-down aanpak.

Ondertussen is het merendeel van de Westerse wereld voldoende ontwikkeld. De nadruk ligt minder op het geschreven woord, maar eerder op het visuele, of de combinatie van beide. De boodschap moet snel overkomen. Duidelijk en overdraagbaarheid is niet dadelijk meer aan de orde.

Iedere subcultuur probeert zich af te scheiden. Een eeuwenoud proces: vroeger deed men dit via wapenschilden, inweidingsrituelen en dergelijke, maar vandaag gebeurt dit via taal. Wie even rondkijkt op het internet kan in 5 minuten evenveel verschillende soorten taalgebruik ontdekken.
De top-down approach is volledig voorbij en omgevormd tot een bottom-up aanpak: het zijn de subculturen die de wijzigingen in de taal dirigeren.

Waar het zal eindigen? Niemand die het weet. Misschien moeten we de parallellen trekken met de muziek. Al eeuwen kondigt men aan dat elke nieuwe muziekstrekking niet als muziek beschouwd kan worden. Uiteindelijk passen we ons aan, beginnen we het oude nog meer te appreciëren door te proeven van het nieuwe.

Hoe dan ook: we zullen deze veranderingen niet kunnen tegenhouden. Hoe meer we ons gaan vastpinnen op de regels van het taalgebruik, hoe harder we zullen vervreemden van de jeugdige massa die staat te springen om het establishment omver te gooien.

00:24 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.