Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

10/07/2008

Reisverslag Cuba (dinsdag 24 juni)

Vandaag moesten we wat vroeger uit de veren, want de excursie naar Havana stond op het programma. Rond half acht stond de bus op ons te wachten en aangezien ons hotel zich aan het uiteinde van de landtong bevond moesten we nog een uurtje langs andere hotels toeren om mensen op te pikken. Maar geen nood: de bus was heerlijk koel, met enorm veel beenruimte.

Enkele uurtjes later arriveerden we in Havana. Onmiddelijke na het uitstappen werden we bestormd door een kudde dames in traditionele Cubaanse klederdracht, die vliegensvlug de camera afnamen, de mannen flankeerden en hun met getuitte lippen een klinkende zoen gaven, terwijl hun compagnon een foto nam. Tegen een fooi, natuurlijk.

Van dan af kon de rondleiding doorheen het historische centrum beginnen. Vanaf het Parque Central, met het standbeeld van José Marti, ging het naar Calle Obispo, om de Poësia Moderna te bekijken. We bezochten El Floridita, de favoriete bar van Ernest Hemingway, en Hotel Ambos Mundos, waar hij jarenlang logeerden. Op onze tocht zagen we authentieke Cubaanse winkels, de Drogeria Johnson (de oudste woning van Havana), de Palacio De Los Capitanes Generales, het pittoreske Hotel Santa Isabel en de kerk El Templete. De toer werd afgesloten met een bezoek aan het Palacio Del Segundo Cabo, de Plaza De La Catedral en de Bodegita Del Medio.

We genoten van een uitgebreid middagmaals in het Italiaanse restaurant Fabio: een salade, een soepje, kip met rijst en een ijsje.

Na de middagpauze was het tijd voor een bezoek aan de sigarenfabriek. Zelden zo'n intense geur (lees: stank) meegemaakt. Naderhand konden we sigaren kopen en bezochten we nog een rumfabriek (Havana Club), maar dat was niet veel soeps. We kregen nog een goed uurtje vrije tijd, alvorens we richting El Capitole keerden: een identieke kopie van het Amerikaanse Capitool, alleen 2 meter hoger (wat sterk werd benadrukt).

We stapten terug in de bus en keerden terug naar het hotel, om op de terugweg nog even langs het hoogste viaduct van Cuba halt te houden.

De conclusie? Wat we gezien hebben was mooi en de moeite waard. Spijtig genoeg hadden we niet de beloofde Nederlandstalige gids ter beschikking, maar dat kon de pret niet drukken. Enerzijds waren de manieren van de lokale bevolking om de toeristen geld af te troggelen schrijnend, maar wanneer je dan een blik werpt op hun schoenen en jeans kan je alleen maar besluiten dat ze voldoende geld bezitten, of het aan de verkeerde zaken uitgeven.

Toen we terug in ons hotel waren gingen we nog snel een hapje eten, om daarna onze kamer op te zoeken.

De commentaren zijn gesloten.