Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

08/09/2008

Challenging

Ik krijg de kriebels van dit woord. Zeker in combinatie met het subjectief 'planning'.

Wanneer ik start op een project, dat door de project leader wordt bestempeld als 'challenging', danw eet ik al op voorhand dat ik in de sh#t zit.

Challenging betekent dan zoveel als: te veel nieuwe functionaliteiten introduceren, te weinig resources, losse eindjes, ...
Iedereen die ook maar vaagweg bij het probleem betrokken is weet dat de deadline halen een utopie is, zelfs alvorens het project van start gaat. Spijtig genoeg heeft niemand het lef om deze boodschap naar het management over te brengen, of wilt het management hier niet van horen.

Aangezien testing als (quasi) laatste stap in het ontwikkelproces aan bod komt, worden alle vertragingen naar ons doorgeschoven. Ik hoor graag positieve presentaties over vroeger testen, maar dat impliceert wel correcte en gefinaliseerde requirements. Ik gebruikte het woord utopie reeds, dacht ik?

Concreet komt het erop neer dat een testtraject dat bijvoorbeeld werd begroot op 6 weken met 5 personen full time, (6 weken = 30 dagen. 30 dagen x 5 FTE's = 150 MD's) al voor de start werd gereduceerd (we hebben immers unit tests!) tot 4 weken met 4 personen (80 MD's). Zelfs in een ideaal project zou zo'n planning al 'challenging' zijn. probeer je dan eens in te beelden wat een week vertraging van analyse of development betekent...

Juist ja, de doorlooptijd van testing wordt ingekort. extra resources toevoegen heeft geen enkele zin (zie The Mythical Man-Month - Brooks), dus dezelfde kwaliteitsgarantie kan niet gegeven worden.

Geen probleem. Op dat moment. Iedereen is happy dat het product binnen de deadline gereleased kan worden.

Tot er zich enkele weken later een probleem voordoet. Waarom is dat niet gevonden tijdens het testen?
Wel... onvoldoende budget. Onvoldoende tijd. Prioretiseren.
Ah, maar dan is er slecht geprioretiseerd!
Euh...

Oplossingen? Testing maakt deel uit van het project plan, maar kan er geen invloed op uitoefenen. Laat management eens een dagje zijn handschoentjes uittrekken en meelopen op de werkvloer. De planningen zullen er beter van worden!

10:30 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.