Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

13/11/2008

Loopadvies

Jarenlang kreeg ik van allerlei mensen vragen toegespeeld in verband met lopen, vaak vragen die verband hielden met beginnen lopen.

Steeds heb ik daar naar best vermogen op geantwoord, ook al was het voor mij moeilijk in te beelden wat het was: beginnen lopen. Lopen was iets natuurlijks, leuk, om je gedachten te verzetten. En bovenal: het ging vanzelf en kostte weinig moeite.

Na de Dodentocht van dit jaar besloot ik het, in tegenstelling tot vorig jaar, wat rustiger aan te doen. Geen triathlons of duathlons meer, voetbaltraining en looptraining op een heel koud pitje, ... En dat ging me verbazend goed af: opeens had ik een pak meer tijd (dat overigens vlot werd ingenomen door Personal IT).

Tot ik enkele weken terug een wedstrijdje zaalvoetbal had, zonder wisselspelers. Ik zweette, ik was vermoeid na de wedstrijd. Kon mijn conditie op zulke korte tijd afgenomen zijn?

Blijkbaar wel, zoals een eerste loopproef bevestigde: ik raakte helemaal niet in mijn ritme, mijn hartslag steeg pijlsnel en, nog nooit gebeurd, ik had geen zin in lopen.

Toen wist ik dat ik mezelf moest motiveren om terug te lopen. Om beginnen te lopen. Net als alle beginnende lopers die ik adviseerde, begreep ik nu hun aversie. Beginnen lopen is helemaal niet leuk. Het gaat traag. Je wordt met jezelf geconfronteerd. Je ziet er tegenop om weer die loopschoenen aan te trekken.

Voor de criticasters: ik weet dat ik op dit moment, in mijn huidige conditie, weinig reden van klagen heb (volgens jullie). Maar voor mij is een duurloop doen in een tempo van 4m45/km traag.

Dus heb ik mezelf deze keer loopadvies gegeven. Eerst en vooral: op m'n voeding letten. Zoetigheden links laten liggen. Vervolgens dagelijks proberen aan sport te doen. Voetbal, lopen, zaalvoetbal, zwemmen, ... het maakt niet uit, maar het metabolisme moet omhoog. Daarna ook nog wat extraatjes winnen op de kleine dingen: de trap nemen op het werk (17 verdiepingen), krachttraining, ...

Voorlopig hou ik het vol. Ik ga nog niet met plezier lopen, maar zowel aan mijn tijden, mijn tempo als mijn loopindex is er al beterschap merkbaar. Hopelijk komt het plezier snel terug, en kan ik me daardoor nog meer focussen.

De commentaren zijn gesloten.