Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

02/12/2008

De politie, uw vriend?

Die vraag stel ik me sinds vanmorgen.

Even de situatie schetsen. Ondergetekende staat, zoals elke morgen, aan te schuiven aan de Koninklijke Parklaan en de Koninginnelaan in Brussel. Om de tijd te doden lezen we een boekje. Stapvoets schuift de file op richting de brug over het kanaal, op halt te houden voor het rode licht. In het baanvak rechts van mij staat een politiecombi.

Het ligt springt op groen, de wagen voor mij vertrekt, en ik ook. Plots voert de combi een onverwacht manoevre uit: zonder richtingsaanwijzer (en zonder waarschuwingslichten of sirene) voegt hij bruusk in, waarbij zijn linkerzijflank mijn rechtervoorflank raakt.

Op zich geen ramp. Er wordt wat overlegt tussen de agenten (en was een tweede combi vlak achter de betrokken combi) en de bestuurder/agent neemt het voortouw bij het invullen van het ongevallenformulier. Ik krijg het formulier terug, vul mijn opmerkingen in ("Voertuig A wisselde bruusk van rijstrook zonder richtingaanwijzer"), onderteken het document en overhandig het aan de agent.

Plots verandert de stemming. er wordt een extra agent bijgehaald, en het formulier wordt aangepast. Ineens luidt de versie dat de combi al was ingevoegd en dat ik hem schuin van achter heb aangereden. Het formulier wordt me toegestoken, en alvorens ik bezwaar kan maken rijden beide combi's met loeiende sirenes weg.

Gevolg: een situatie waarin een burger duidelijk wordt aangereden door een agent, verandert in een situatie waarin beide partijen de eigen schade moeten bepalen (in het beste geval), of waarin de burger moet opdraaien voor alle schade.

Heeft het in zo'n geval zin een procedure op te starten? Heb je als burger ook maar enige kans om dit te winnen?

09:06 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.