Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

27/01/2009

Te lage uitkeringen

Een bericht op de wbesite van de Standaard vandaag: Uitkeringen zijn te laag.

Volgens het artikel erkent de overheid dat een hele hoop maatregelen die dienen om armoede te vermijden onvoldoende resultaat opleveren. met andere woorden: de sommen zijn te laag, niet aangepast aan de noden van vandaag.

Ik geef toe dat mijn eerste reactie van populistische aard was: gaan ze nu nóg meer geld uitkeren? Maar als je de bedragen leest moet je toegeven dat het heel moeilijk leven is van zo'n sommen.

Voor mijn part mag het bedrag van het leefloonen/of de werkloosheidsuitkering gelijk getrokken wordne met het Belgische minimumloon, dat op zijn beurt moet aangepast worden aan de hedendaagse tarieven van huisvesting, verwarming, elektriciteit, kleding, e.d.

Daar staat wel tegenover dat:

  • Deze uitkeringen sterk beperkt worden in de tijd. Wordt je ontslagen, dan heb je maximaal 3 maanden recht op een voltijdse uitkering. per maand neemt de uitkering met 20% af.
  • Vind je ondanks degelijke inspanningen geen werk, dan krijg je een opleiding van de overheid, voor één van de knelpuntberoepen.
    Na deze opleiding krijg je de keuze: aan de slag in een knelpuntberoep of zelf verder zoeken. Indien je zelf verder zoekt, blijft de daling van de uitkering gewoon dalen, tot ze na 9 maanden op 0 komt te staan.
  • Mensen die om een geldige reden geen werk kunnen vinden (bijv. ziekte) blijven recht hebben op het minimumloon, mits ze elke 6 maanden gecontroleerd worden.
  • Immigranten (Nederlanders, Fransen, Italianen, ...) die na deze 9 maanden nog geen werk hebben, worden verzocht het land te verlaten.

Zó moeilijk lijkt het niet, er is alleen wat politieke wil voor nodig, en een ontzuiling van de sociale zekerheid.

12:09 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.