Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

11/05/2009

Triathlon Geel

Het was ondertussen meer dan een jaar geleden (bijna twee jaar zelfs) dat ik nog aan een individuele triathlon had deelgenomen. Om wat in conditie te geraken schreef ik me dan maar in voor de 1/8ste triathlon van Geel: 500 meter zwemmen, 25,3 kilometer fietsen en tenslotte 6,4 kilometer lopen.

Wat betreft fietsen maakte ik me weinig zorgen: de laatste maanden kroop ik nogal regelmatig eens op mijn stalen ros, dus dat zou wel snor zitten. Het lopen zou al een ander paar mouwen worden: te weinig getraind, en dan vooral traag getraind, om de hartslag naar beneden te brengen. Maar zoals steeds keep ik met het meeste schrik de zwemproef tegemoed. Ondanks occasionele zwembeurten slaag ik er maar niet in op een snelle manier door het water te kunnen klieven.

Voor zondag was er regen voorspeld, maar toen Godelieve en ik de auto instapten lachte het zonnetje ons toe. Na iets meer dan drie kwartier rijden kwamen we aan in Geel, waar we onmiddelijk met een parkeerprobleem werden geconfronteerd: te veel wagens voor een te kleine parking. De organisatie zelf liet wel wat steekjes vallen: het was zoeken om de wisselzones te vinden, en dat initiatief moest dan nog eens van de atleten komen. Duidelijke bewegwijzering was een enorme nood, maar ontbrak.

Met de fiets reeds ik naar de wisselzone fiets/loop, om daar m'n loopschoenen achter te laten. Snel lucnhte ik nog met Godelieve, om haar aan het stadion achter te laten en naar de wisselzone zwem/fiets te rijden. Daar was het een chaos van jewelste: de dames moesten nog vertrekken, fietsen werden niet gecontroleerd, niemand wist waar starten, ...

Vijf minuten voor de start kon ik me dan toch naar de jusite plaats begeven, net op tijd voor de briefing. Niet te vroeg starten, niet fietsen in de wisselzone en niet stayeren.

Het water was bitter koud en sneed onmiddelijk de adem af. Ondanks garanties van het tegendeel viel mijn hartslagmeter onmiddelijk uit, zodat ik alleen nog pover een chronometer beschikte. Niet dat ik die echt nodig had, want al snel bleek dat ik een van de zwakste zwemmers in het water was. Toen ook nog mijn zwembril stuk ging, schakelde ik over naar schoolslag, om de schade te beperken.

Na 12 minuten en 40 seconden kwam ik het water uit, goed voor een 94ste plaats, op 110 (mannelijke) deelnemers.

Uit het zwempak geraken verliep wat moeizaam, en ik verkoos mijn tijd te nemen om me goed aan te kleden alvorens te beginnen fietsen. Op de fiets vond ik onmiddelijk het goede ritme, en kon ik renner na renner oprapen. Na de eerste ronde waren de benen nog goed en met een extra krachtinspanning passeerde ik Godelieve, die lekker in het zonnetje stond.

De enige frustratie was de mentaliteit van sommige deelnemers, die er wel degelijk een stayer-wedstrijd van maakten. Het is niet makkelijk groepen van 6 renners in te halen die er een ploegentijdrit van maakten.

Het fietsen (25,3km) rondde ik af in 47 minuten en 6 seconden (inclusief wisselzone), goed voor een gemiddelde van 32,2km/u.
Qua fietstijd plaatste ik de 38ste tijd. Op fietsen en lopen samen was ik 71ste. Ik had dus 23 mannen ingehaald met het fietsnummer.

Tijd dan voor mijn traditioneel sterkste onderdeel: het lopen. Fiets snel weggezet, loopschoenen aan, snel nog wat gedronken, en weg waren we! Even mijn tempo zoeken, terwijl ik (vooral) vrouwen voorbijstak. Het voordeel aan mijn race-indeling is dat mijn sterkste onderdeel op het einde komt, waardoor je motivatie alsmaar groeit naarmate je mensen passeert.

Dat bleek ook na de eerste doorkomst: in iets van een 14 minuten had ik iets meer dan 3 kilometer gelopen. Niet geweldig, maar ik had nog wat krachten gespaard.

De laatste ronde ging het gashendeltje volledig open, zodat ik de 6,4 kilometer aflegde in 27 minuten en 14 seconden. Goed voor een gemiddelde van 14,1km/u en een 27e looptijd.

Ik finishte uiteindelijk als 48ste op 110 deelnemers, in een tijd van 1u 27m 5s, als 34ste in mijn leeftijdscategorie. Uiterst tevreden, vermits ik gehoopt had rond 1u50 binnen te komen. Daar bovenop was ik niet volledig diep gegaan, dus keerden we gelukkig terug naar huis. Sommigen roodverbrand, maar wel voldaan :-)
 

10:26 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.