Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

02/06/2009

Mijn Restaurant: Finale

Vanavond speelt de finale van de VTM-serie 'Mijn Restaurant' op TV, goed voor een miljoen aan hun beeldbuis gekluisterde Vlaming. Al enkele dagen vraagt men zich af wie de finale gaat winnen, en zijn restaurant mag blijven uitbaten: Kortijk of Sint-Truiden.

Lange tijd, bijna 4 maanden, was het rozengeur en manenschijn in Kortrijk. De chef en diens team kwamen steeds als beste uit de bus, het zaalteam was ondanks minder ervaring opgewassen tegen de taak, en het pand straalde klasse en rust uit. Een gastronomisch restaurant waardig, quoi.

Dat levert echter geen spannende televisie op. En dat niet alleen, want uiteindelijk speelt de serie op de commerciële zender, met een noodzaak aan inkomsten in de vorm van SMS'jes. Noodgedwongen gingen de programma-makers op zoek naar manieren om Dell'Anno wat van diens voetstuk te halen. Spycams, montage, ... Het bracht het beeld naar voor van een verwend, lui en zelfgenoegzaam koppel, zeker van de overwinnen. Vanzelsprekend levert dit SMS'jes op voor de tegenstander(s).

Maakt het iets uit? Toch wel. Waarom een deurwaarder inschakelen om stemmen te tellen, als de stemming zelf beïnvloed wordt? Zagen we ooit spycams in Limburg? Ook over die eetwareninspectie kan een deftige boom worden opgezet: An steekt haar (ongewassen) vinger in een niet-gedefinieerde bereiding, maar dat wordt met de mantel der commercie bedekt. Claudio bezoekt men in volle drukte, vanzelfsprekend om de gehoopte reacties te krijgen.

Heb ik een mening en/of voorkeur? Natuurlijk! Voor mij moeten Claudio en Gaëlle winnen. Het gaat immers om een gastronomisch restaurant, niet om een bistro-fabriek.

En dat SMS-probleem met Mobistar? Lastige vraag. Geen enkele van de mogelijke oplossing is zaligmakend:

  • Optie 1: niets doen. Nadelig voor Sint-Truiden
  • Optie 2: Sint-Truiden over de periode van de panne evenveel stemmen geven als Kortrijk. Sint-Truiden krijgt dan gratis (niet-betaalde stemmen). Niemand die weet hoeveel stemmen er effectief waren.
  • Optie 3: alle stemmen van het weekend annuleren. Sterk in het nadeel van de kijker (zijn geld kwijt) en Kortrijk (moesten ze meer stemmen hebben gehaald). De kijker kan welliswaar opnieuw stemmen, maar wie gaat het risico lopen dezelfde stem 2x te moeten betalen?
  • Optie 4: stemming ongeldig verklaren, en opnieuw beginnen. Zelfs geen volwaardige optie. De batterijen zijn leeg, de finale moet er nu komen.
  • Optie 5: beide restaurants openhouden.

Wat mij betreft: hou beide restaurants open voor de komende 6 maanden. Stuur geregeld (anonieme) controleurs en boekhouders op pad. Wie het beste rapport kan voorleggen over de hele periode mag zijn restaurant openhouden. Iedereen tevreden, en een extra programma voor VTM. Zal het er komen? Nee, vermits er niets extra (lees: SMS'jes) te rapen valt.

11:42 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.