Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

04/06/2009

Brandoefening

Gisteren werd er bij mijn klant een onaangekondigde brandoefening gehouden. Nou ja, onaangekondigd... Laat os zeggen dat de helft van de aanwezigen het maar een half uurtje op voorhand wist :-)

Zelf ben ik gestationeerd op de 24ste verdieping, met slechts 4 uitwegen naar beneden: 2 brandtrappen, de liften (niet te gebruiken bij brand) en het raam (slechts één keer te gebruiken). Toen het alarm weerklonk nam iedereen rustig zijn personnlijke stuff, en wandelde richting brandtrappen. Nergens paniek, geen geloop. So far so good.

Op de brandtrappen was er ook geen paniek, noch geloop, en wel om éé simplere reden: iedereen stond stil. Nadat we 2 verdiepingen op kruiptempo waren gepasseerd, stonden we aan de grond genageld. Het duurde meer dan 7 minuten voor we onze weg konden verderzetten. Naar de oorzaak hebben we het raden, maar waarschijnlijk was er gewoon te veel volk op de trappen.

Dit roept enkele vragen op:

  • Wat gebeurt er bij totale paniek (rookontwikkeling, geen waarschuwing, ...)?
  • Waarom wordt er geen aanduiding gegeven wie welke trap moet nemen? Misschien stond er wel niemand op de andere trap (hypothetisch, want ook daar was het hetzelfde liedje)
  • Hoe moeten de brandweerlui de brand blussen (op de hoogste verdiepingen), als de trappen afgeladen vol staan?
  • Waarom moet er verzameld worden vlak voor het gebouw, met alleen een voetpad en een straat ertussen? Als er effectief brand uitbreekt, wordt het daar een drukte van jewelste met alle brandweerwagens. Nog niet gesproken van de mogelijke vallende brokstukken en kleine explosies.
  • Blijkbaar komen deze 'fouten' keer op keer terug. Wordt er voor overheidsbedrijven al eens een oogje dichtgeknepen?

Voor mij is er maar één conclusie: als hier ooit brand uitbreekt, kijk ik eerst waar de brand zich bevindt, om vervolgens via de sky bridge (één verdiep hoger) naar de andere toren te gaan, en daar in alle rust af te dalen.

15:40 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.