Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

10/07/2009

To Sneak or not to Sneak

Gedurende onze studentenjaren in Leuven waren we fervente bioscoopgangers. Bij gebrek aan andere uitlaatkleppen trokken we minstens eenmaal per week richting Bondgenotenlaan.

Samen met Kevin maakten we er een gewoonet van elke donderdag samen te eten, om vervolgens naar de Sneak te gaan: een première van een niet-aangekondigde film, met leuke acties eraan gekoppeld. De ene week kon het een blockbuster zijn die pas weken to maanden later in België zou uitkomen, de andere week een duistere arty-farty film waar anders geen 5 man gaat naar kijken.

We waren echter verknocht aan het concept en engageerden ons volledig: afspraken, voetbalwedstrijden, ... alles werd verschoven voor de heilige donderdagavond. Het mag dan ook niet verwonderen dat zelfs de uitnodiging van ons trouwfeest in filmstijl werd gedrukt, op bioscooptickets van Kinepolis.

Reeds geruime tijd spraken we ervan om de magie eens opnieuw te beleven en nogmaals naar de Sneak te gaan. Om tal van redenen kwam het er nog niet van, tot gisteren. We stapten rond half tien in de wagen en zetten koers naar Leuven.
Verbijstering alom: er stond geen sneak geprogrammeerd. Omdat het studentenseizoen erop zit? Omdat de bezieler (Piet Sonck) zich er niet meer mee bezig houdt?

the-proposal-stills02.jpg

Omdat we nu eenmaal toch in de cinema waren besloten we maar een filmpje mee te pikken. Het werd The Proposal, een romcom (romantische komedie) met Sandra Bullock en Ryan Reynolds.

Hoe on-origineel deze films vaak ook blijken, toch zijn we fans van het genre. Een goed gemaakte romantische komedie ontspant ons veel meer dan een of andere sci-fi prent of horrorfilm.

Ook nu was de opzet gelijkaardig: 2 mensen die absoluut niet voor elkaar gemaakt lijken, groeien doorheen een web van leugens ongemerkt naar elkaar toe. Wanneer ze elkaar dan uiteindelijk vinden komt de waarheid dan toch aan het licht. Drama! Om daarna toch elkaar opnieuw te vinden na een spectaculaire inhaalrace naar de luchthaven/het station/de school/de kerk (schrappen wat niet past).

Maakt dit de film minder aangenaam? Integendeel. De scenarioschrijvers zijn er zelfs in geslaagd om enkele min of meer originele invalshoeken te bedenken en de grappige momenten kwam niet te gemaakt over. Zelfs de romantiek lag er niet vingerdik op, zodat het geheel makkelijk te verteren was.

Sandra Bullock maakt een mooie comeback in het genre, en zelfs melkmeul Ryan Reynolds weet een degelijke prestatie neer te zetten, zonder enige verwijzing naar pipi/kaka humor.

De film een tweede keer gaan bekijken in de bioscoop is een brug te ver, maar dit is zeker een prent die ik, binnen enkele maanden/jaren, languit vanuit de zetel zal bekijken, samen met vrouw en kroost.

09:43 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.