Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

20/05/2009

Mijn restaurant: voorlopige conclusie

Wel, dat hebben we ook weer gehad. Wat al enkele weken duidelijk was, kwam gisteren nogmaals naar boven: de keuken van Dell'Anno staat boven deze van diens concurrenten. Het enige wat Dell'Anno nog mist is personeel. In hun obsessie om winstgevend te zijn maken Claudio en Gaëlle een klassieke fout: te veel besparen op personeel, waardoor de druk hoger wordt.
Voor gastronomie van dat niveau mag gerust 5 euro per menu meer worden gevraagd, zodat de extra werkkrachten zichzelf terugverdienen.

Is alles dan pijs en vree? Toch niet: Claudio leverde niet op tijd op (binnen het uur). Als kanttekening stel ik me wel de vraag wie er ooit in een gastronomische restaurant een 3-gangenmenu + aperitief wilt nuttigen in 1 uur. Liever wat langer wachten en kwaliteitsvolle maaltijden.

Ook de commentaren die telkens op TV worden getoond kunnen nefast uitdraaien. Al ben ik er van overtuigd dat de andere chefs en maîtres dezelfde opmerkingen maken, probeert men Claudio als type te portretteren, en daar slaagt men, met zijn medewerking, wonderwel in.

Turnhout is, alweer, door de mand gevallen. Kan Chris niet proeven, of heeft hij heel slechte raadgevers op gebied van producten?

En Sint-Truiden? Die zouden wel eens de derde hond kunnen zijn.

11:55 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

19/05/2009

20km: (het gebrek aan) voorbereiding

De titel zegt al genoeg.

Volgende week zondag (31 mei) gaat de 30ste editie van de 20km van Brussel door. Het wordt mijn 14e deelname, en hopelijk ook de 14e keer dat ik de finish bereik.

Mijn nummer heb ik alvast: met 929 start ik mooi in de eerste box. Dit jaar komen er trouwens 3.000 deelnemers meer aan de start, wat het totaal op 28.000 brengt. Ik zou niet graag als nummer 27.999 in de allerlaatste startbox staan :-) Alhoewel: velen zouden maar al te graag nog een nummer bemachtigen.

Wat betreft voorbereiding, daar kan ik kort over zijn. Te laat begonnen met diëten, te weinig wedstrijden, te weinig looptraining.
Beweging had ik de voorbije weken/maanden genoeg: fietsen, zaalvoetbal, triathlon, ...
Maar lopen, echt puur lopen? No thanks! Nog steeds is de microbe er niet. De drive om elke avond de schoenen aan te binden ontbreekt volkomen. Op dit moment is lopen een manier kilo's te verliezen, terwijl het vorig jaar omgekeerd was: daar verloor ik kilo's om beter te kunnen lopen.

Maakt dat allemaal iets uit? Ergens wel, maar ook ergens niet. Vorm van de dag is heel bepalend. Je mag voorbereid zijn zoveel je wilt, als de benen niet goed zitten kan je het vergeten. Ook blessures kunnen roet in het eten gooien, net als weersomstandigheden.
Langs de andere kant is daar de druk van de massa. Ook al heb ik geen enkele keer getraind op kilometertijden onder de 4 minuten 30, toch wordt je door de andere lopers en het publiek vooruit geduwd. Je basisconditie en karakter bepalen dan hoever je het tempo kan aanhouden, wanneer de benen leeglopen.

Wat is dan je streefdoel, hoor ik maar al te vaak. Mijn slechtste tijd op 13 deelnames is 1u34. Zegt het genoeg dat ik doel op alles minder dan 1u45?
Vorig jaar haalde ik 1u26. Moest ik er wonder boven wonder in slagen onder de 1u30 te duiken, dan zou ik zo gelukkig zijn als een klein kind!

12:55 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

15/05/2009

Geslachtswissel

stem_vlaanderen.JPG

Via Karel...

even·beeld het; o -en persoon of zaak die volkomen op een andere lijkt

Euhm... Vrouwelijke vormen? Kapsel? Het is niet omdat ik m'n benen onthaar, dat ik getransformeerd ben...

14:40 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

12/05/2009

Verbaasd

Af en toe moet ik gewoon verbaasd toekijken hoeveel werk een zwangerschap met zich meebrengt. Ik neem aan dat dit vooral geldt voor de eerste zwangerschap, zeker wanneer het gaat om het eerste kindje in de nabije familiekring.

Eerst en vooral heb je de regelmatig bezoekjes aan dokter (vrijblijvend) en gynaecoloog. Om het plaatje wat mooier te maken is er dan ook nog de pretecho (4x).
Van deze specialisten ontvang je dan geregeld rekeningen, met groene ziekenhuisattesten erbij. En voorschriftjes: vitaminenpreparaten, poedertjes, crèmetjes, ... Je loopt wat af :-)

Naast deze officiële aangelegenheden moet de toekomstige woonplaats in orde worden gebracht. Denk dan vooral niet alleen aan de kinderkamer, maar ook aan een herorganisatie van kasten. Zo moeten alle gevaarlijke producten enkele schappen hoger geplaatst worden, en moet er ruimte worden gecreëerd voor de talloze babyproducten.
Daarnaast is er dan ook nog de veiligheid: waar ga je hekjes plaatsen, stekkers afschermen, ...
Tenslotte is er de gebruiksvriendelijkheid: hoeveel parken, bedjes, badjes en luieremmers heb je nodig? Zeker in ons geval heeft dit tot wat debatten geleid, vermits de drie verdiepingen intensief gebruikt zullen worden.

Er moet ook nog vanalles aangekocht worden: een babykamer met benodigdheden, beddegoed, kleding, speelgoed, electro, ... Om nog niet te spreken van het werk dat je spendeert in het renoveren van oude meubels.

Niet enkel de kleine uk heeft spullen nodig, ook de mama kan niet langer verder met haar huidige garderobe: broeken, rokken, topjes, nachtkledij, ondergoed, ... Gelukkigerlijk bestaan er gespecialiseerde winkels, die van de nood een deugd maken.

Tenslotte is er die geweldige administratie. Ziekenfonds, Kinderbijslagfonds, gemeente, werk van beide partners, Kind & Gezin, ... allemaal verschillende documenten, formulieren en invulstrookjes. En riskeer het niet van er ééntje te vergeten!

Een kind maken kost duidelijk minder tijd/moeite dan het ter wereld brengen :-)

08:39 Gepost in Zwangerschap | Permalink | Commentaren (0)

11/05/2009

Triathlon Geel

Het was ondertussen meer dan een jaar geleden (bijna twee jaar zelfs) dat ik nog aan een individuele triathlon had deelgenomen. Om wat in conditie te geraken schreef ik me dan maar in voor de 1/8ste triathlon van Geel: 500 meter zwemmen, 25,3 kilometer fietsen en tenslotte 6,4 kilometer lopen.

Wat betreft fietsen maakte ik me weinig zorgen: de laatste maanden kroop ik nogal regelmatig eens op mijn stalen ros, dus dat zou wel snor zitten. Het lopen zou al een ander paar mouwen worden: te weinig getraind, en dan vooral traag getraind, om de hartslag naar beneden te brengen. Maar zoals steeds keep ik met het meeste schrik de zwemproef tegemoed. Ondanks occasionele zwembeurten slaag ik er maar niet in op een snelle manier door het water te kunnen klieven.

Voor zondag was er regen voorspeld, maar toen Godelieve en ik de auto instapten lachte het zonnetje ons toe. Na iets meer dan drie kwartier rijden kwamen we aan in Geel, waar we onmiddelijk met een parkeerprobleem werden geconfronteerd: te veel wagens voor een te kleine parking. De organisatie zelf liet wel wat steekjes vallen: het was zoeken om de wisselzones te vinden, en dat initiatief moest dan nog eens van de atleten komen. Duidelijke bewegwijzering was een enorme nood, maar ontbrak.

Met de fiets reeds ik naar de wisselzone fiets/loop, om daar m'n loopschoenen achter te laten. Snel lucnhte ik nog met Godelieve, om haar aan het stadion achter te laten en naar de wisselzone zwem/fiets te rijden. Daar was het een chaos van jewelste: de dames moesten nog vertrekken, fietsen werden niet gecontroleerd, niemand wist waar starten, ...

Vijf minuten voor de start kon ik me dan toch naar de jusite plaats begeven, net op tijd voor de briefing. Niet te vroeg starten, niet fietsen in de wisselzone en niet stayeren.

Het water was bitter koud en sneed onmiddelijk de adem af. Ondanks garanties van het tegendeel viel mijn hartslagmeter onmiddelijk uit, zodat ik alleen nog pover een chronometer beschikte. Niet dat ik die echt nodig had, want al snel bleek dat ik een van de zwakste zwemmers in het water was. Toen ook nog mijn zwembril stuk ging, schakelde ik over naar schoolslag, om de schade te beperken.

Na 12 minuten en 40 seconden kwam ik het water uit, goed voor een 94ste plaats, op 110 (mannelijke) deelnemers.

Uit het zwempak geraken verliep wat moeizaam, en ik verkoos mijn tijd te nemen om me goed aan te kleden alvorens te beginnen fietsen. Op de fiets vond ik onmiddelijk het goede ritme, en kon ik renner na renner oprapen. Na de eerste ronde waren de benen nog goed en met een extra krachtinspanning passeerde ik Godelieve, die lekker in het zonnetje stond.

De enige frustratie was de mentaliteit van sommige deelnemers, die er wel degelijk een stayer-wedstrijd van maakten. Het is niet makkelijk groepen van 6 renners in te halen die er een ploegentijdrit van maakten.

Het fietsen (25,3km) rondde ik af in 47 minuten en 6 seconden (inclusief wisselzone), goed voor een gemiddelde van 32,2km/u.
Qua fietstijd plaatste ik de 38ste tijd. Op fietsen en lopen samen was ik 71ste. Ik had dus 23 mannen ingehaald met het fietsnummer.

Tijd dan voor mijn traditioneel sterkste onderdeel: het lopen. Fiets snel weggezet, loopschoenen aan, snel nog wat gedronken, en weg waren we! Even mijn tempo zoeken, terwijl ik (vooral) vrouwen voorbijstak. Het voordeel aan mijn race-indeling is dat mijn sterkste onderdeel op het einde komt, waardoor je motivatie alsmaar groeit naarmate je mensen passeert.

Dat bleek ook na de eerste doorkomst: in iets van een 14 minuten had ik iets meer dan 3 kilometer gelopen. Niet geweldig, maar ik had nog wat krachten gespaard.

De laatste ronde ging het gashendeltje volledig open, zodat ik de 6,4 kilometer aflegde in 27 minuten en 14 seconden. Goed voor een gemiddelde van 14,1km/u en een 27e looptijd.

Ik finishte uiteindelijk als 48ste op 110 deelnemers, in een tijd van 1u 27m 5s, als 34ste in mijn leeftijdscategorie. Uiterst tevreden, vermits ik gehoopt had rond 1u50 binnen te komen. Daar bovenop was ik niet volledig diep gegaan, dus keerden we gelukkig terug naar huis. Sommigen roodverbrand, maar wel voldaan :-)
 

10:26 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

07/05/2009

Pronostiek (2)

Vorige week bleek mijn pronostiek voor Mijn Restaurant fout: het was La Scène die zijn deuren moest sluiten. 't Gerecht kreeg een herkansing.

Door de nieuwe formule van recenseren (maîtres en anonieme) is de nominatieronde van vanavond echt wel een kansspel. We hebben, als kijker, geen idee wat de verdeelsleutels zullen zijn. Telt het oordeel van de ervaren recensenten voor 50%? Of is het oordeel van iedereen evenwaardig?

Tenzij de kandidaten echt een vuil spelletje gaan spelen (afspraken maken onderling, waar Claudio zo'n schrik van heeft) zouden de nominaties fairly easy moeten zijn: 't Gerecht en Fleur Délice.

Ware het echter niet dat in beide zaken drastische wijziging zijn doorgevoerd. De introductie van een maître in Fleur Délice zorgt ervoor dat de zaal beter werkt. Nu nog wat aandacht aan de wijnen en de kaart, en dat komt wel snor. In 't Gerecht is de promotie van de koude chef duidelijk merkbaar in de presentatie van de gerechten. Qua smaak is het moeilijker erover te oordelen: de mening van andere klanten is niet steeds betrouwbaar.

Qua werking zouden Dell'Anno en Biggareaux boven de rest moeten staan. In Sint-Truiden zal de kennis van Rob zeker geholpen hebben. De vraag voor Kortijk blijft of de 2 vermeende haren in het eten effectief als haar in de boter gaan tellen.

Afwachten maar tot vanavond!

13:41 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

06/05/2009

Lijstjes

Ik geef het toe: ik ben een lijstje-man.

Geef me een idee, en na een beperkte periode conceptueel denken probeer ik het gestructureerd uit te werken. Grotere concepten met een MindMap (gratis uit te proberen met FreeMind), meer down-to-earth-zaken in Excel en echt korte lijstjes gewoon in Notepad.

Bij de zwangerschap is het niet anders: de lijstjes vliegen in het rond: een Excel met de zwangerschapsdetails (per dag, week, maand en kwartaal) en een aftelfunctie (zowel in dagen, weken, als procentueel), een Excel met het budget voor zwangerschap, bevalling en de maanden/jaren nadien, een Excel die een adressenlijst bevat voor iedereen die een kaartje moet krijgen (al dan niet met uinodiging voor de babyborrel, gesorteerd volgens categoriën, en met een formule van probabiliteit van komst), een Excel voor de verschillende soorten doopsuiker, een geboortelijst in Excel (aangeleverd door de kinderwinkel, maar geanonimiseerd naar geslacht) en tenslotte een lijst met benodigdheden voor de kraamkliniek.

En daar wringt het schoentje. Langs alle kanten krijg je foldertjes en informatie over zaken die je écht niet mag vergeten in je valiesje te steken om mee te nemen naar het verloskwartier/de materniteit. Maar wat heb je nodig dat er niet op staat? Kunnen jullie daar raad in geven? Hoeveel drank nemen/namen jullie bijvoorbeeld mee voor de gasten, en wat voor drank was dat? Borrelhapjes? Glazen of bekers? Praktische zaken?

Laat het ons weten, hetzij in de comments, hetzij via een mail naar boeleke@boeleke.be

Onze Excel zal u dankbaar zijn :-)

11:03 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

30/04/2009

Beeldenstorm

De Standaard gaat vandaag weer de fout in met zijn grafische elementen, in een artikel over Carla Bruni.

Je gaat mij toch niet wijsmaken dat:

  • Er geen foto's in betere resolutie bestaan van de presidentsvrouw?
  • Er niemand is die enige verstand heeft van fotobewerking, zodat de achtergronden weggewerkt kunnen worden?

standaard_carla_bruni.JPG

11:59 Gepost in Verbouwingen | Permalink | Commentaren (0)

Pronostiek

Vanavond valt het doek over één van de vijf etablissementen uit de VTM-serie 'Mijn Restaurant'. Twee steden zijn genommineerd: Turnhout ('t Gerecht) en Sint-Niklaas (La Scène).

De afvaller van vanavond zou onherroepelijk de deuren moeten sluiten. Zou, want er gaan verschillende geruchten en scenario's de wereld rond. Kan VTM het maken van zulke panden te kopen, er redelijk wat geld tegenaan te smijten en er vaak infrastructurele werken uit te voeren, om ze vervolgens simpelweg te sluiten? Wat met de splinternieuwe apparatuur? Wat met het restant van de ingrediënten? Wat met de naam?

Wat mij betreft snijdt deze formule niet te veel hout. Ik kan moeilijk oordelen over vorig seizoen, wegens geen minuut van gezien, maar om botweg deze restaurants te sluiten, dat gaat me wat te ver. Niet dat La Scène, 't Gerecht of Fleur Délice een meerwaarde bieden aan het Vlaamse gastronomische landschap, verre van. Maar indien de zaakvoerders ondanks alle commentaar toch overtuigd zijn van hun visie en roeping, dan moet er een mogelijkheid zijn de zaak over te nemen/verder te zetten.

Oneerlijke concurrentie? Lijkt me niet: de winnaars blijven immers langer TV-tijd krijgen. Biedt de afvallers de mogelijkheid hun restaurant over te kopen of te huren, en geef de winnaar een mooi sommetje geld. Geef toe: het zou zonde zijn moest Sint-Truiden of Kortrijk dichtgaan.

Wat betreft de afvaller van vanavond: mijn geld staat (spreekwoordelijk) op Turnhout.

09:03 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)

29/04/2009

Turn around

Afgelopen zaterdag waren we, net al de afgelopen jaren, te gast op het turngala van de turnkring Deugd & Moed. Aangezien Kevin er lesgeeft en tevens fungeert als jeugdcoördinator konden we ook dit jaar niet ontbreken. Bovendien had Kevin zijn beste beentje voorgezet, en voor kussens voor Godelieve gezorgd

Het thema van dit jaar, de 50ste verjaardag, was 'De Oscars', met de duidelijke kanttekening dat men ging proberen binnen het opgelegde tijdsschema te blijven. Helaas pindakaas: dat is niet gelukt :-)

In vergelijking met de voorbije jaren gaf de show minder voldoening. De peuters moeten het natuurlijk hebben van hun charme in plaats van hun turncapaciteiten, maar ook daarnaast waren er veel dode momenten. De hoogtepunten van de voorbije jaren, de acro-gymnastiek waren van een degelijk niveau, maar het wauw-gehalte bleef uit.

Dat mag de voornaamste conclusie van dit gala heten: veel goede wil, een degelijk programma, maar weinig uitschieters. We onthouden dan vooral de Mojito Song als hoogtepunt.

Ik had mijn fototoestel mee, en heb geprobeerd wat plaatjes te schieten. De belichting maakte het niet makkelijk, maar op onderstaande link kan je het resultaat bekijken: http://www.flickr.com/photos/buildingafuture/sets/7215761...

10:47 Gepost in Varia | Permalink | Commentaren (0)