Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

07/08/2009

What the hell?

Kan er iemand mij uitleggen waarom er op enkele weken tijd, en dan nog telkens op vrijdag, een lading kots in het mannen urinoir drijft, die je best kan omschrijven als taramasalata?

Oké, donderdag is een traditionele uitgangsavond. En dan wordt er gedronken, zeker bij dorstig weer. Maar als je moet kokhalzen, dan ga je toch boven de pot hangen, en niet boven een pissijn? En dan zeker geen waar van die ijzeren honingraatroostertjes opliggen...

Of heeft die bewuste manspersoon last van een SOA met zwerende en etterende geslachtsdelen, die bij deze temperaturen dermate stinken dat hij misselijk wordt telkens hij z'n leproze bratwurst ter hand neemt?

Wat er ook van aan is: aangenaam is het allerminst!

12:00 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0)

23/06/2009

SAI Agile Esimation & Planning - Live verslag

Even een kort verslagje vanop het SAI.

De tweede presentatie van Zeger Van Hese is momenteel aan de gang. Zowel de eerste presentatie van Zeger, Introduction to Agile Testen, als mijn presentatie, Agile Estimation & Planning, verliepen heel vlotjes.

De groep is meer ervaren dan we voor mogelijk hadden gehouden, wat enige aanpassingen in de presentaties heeft veroorzaakt. De positieve nevenwerking is evenwel dat er veel geanimeerde gesprekken worden gevoerd en dat iedereen gechallenged wordt.

Na deze presentatie schuiven we de benen onder tafel, om daarna af te sluiten met de presentatie van Jorge Van der Straeten, Tools for Agile Testing.

17:28 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

19/06/2009

SAI - Agile Testing

Volgende week dinsdag (23 juni) moet ik een workshop Agile Budgetting & Planning geven aan het SAI, het Studiecentrum voor Automatische Informatieverwerking.

De voorbereidingen zijn nog bezig: het grootste werk is de massa informatie te stroomlijnen en in een vlotte presentatie te gieten.

Het enige wat me wat zorgen bezorgt is de onbekende factor: het publiek. De sessie is betalend, dus we mogen ervan uitgaan dat de deelnemers wel geïnteresseerd zijn in de materie. Maar hoe beslagen komen ze op het ijs? Over hoeveel kennis van het Agile gebeuren en testen beschikken ze?

De slides zullen dus veel ruimte laten voor beide richtingen (nieuwelingen tot experts), en vooral dienen als leidraad. Afhankelijk van het publiek kan ik de presentatie zelf zo zwaar maken als ik zelf wil.

11:37 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

04/06/2009

Brandoefening

Gisteren werd er bij mijn klant een onaangekondigde brandoefening gehouden. Nou ja, onaangekondigd... Laat os zeggen dat de helft van de aanwezigen het maar een half uurtje op voorhand wist :-)

Zelf ben ik gestationeerd op de 24ste verdieping, met slechts 4 uitwegen naar beneden: 2 brandtrappen, de liften (niet te gebruiken bij brand) en het raam (slechts één keer te gebruiken). Toen het alarm weerklonk nam iedereen rustig zijn personnlijke stuff, en wandelde richting brandtrappen. Nergens paniek, geen geloop. So far so good.

Op de brandtrappen was er ook geen paniek, noch geloop, en wel om éé simplere reden: iedereen stond stil. Nadat we 2 verdiepingen op kruiptempo waren gepasseerd, stonden we aan de grond genageld. Het duurde meer dan 7 minuten voor we onze weg konden verderzetten. Naar de oorzaak hebben we het raden, maar waarschijnlijk was er gewoon te veel volk op de trappen.

Dit roept enkele vragen op:

  • Wat gebeurt er bij totale paniek (rookontwikkeling, geen waarschuwing, ...)?
  • Waarom wordt er geen aanduiding gegeven wie welke trap moet nemen? Misschien stond er wel niemand op de andere trap (hypothetisch, want ook daar was het hetzelfde liedje)
  • Hoe moeten de brandweerlui de brand blussen (op de hoogste verdiepingen), als de trappen afgeladen vol staan?
  • Waarom moet er verzameld worden vlak voor het gebouw, met alleen een voetpad en een straat ertussen? Als er effectief brand uitbreekt, wordt het daar een drukte van jewelste met alle brandweerwagens. Nog niet gesproken van de mogelijke vallende brokstukken en kleine explosies.
  • Blijkbaar komen deze 'fouten' keer op keer terug. Wordt er voor overheidsbedrijven al eens een oogje dichtgeknepen?

Voor mij is er maar één conclusie: als hier ooit brand uitbreekt, kijk ik eerst waar de brand zich bevindt, om vervolgens via de sky bridge (één verdiep hoger) naar de andere toren te gaan, en daar in alle rust af te dalen.

15:40 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

22/05/2009

Bewuste boete

Vanmorgen heb ik bewust een boete uitgelokt.

Even een woordje uitleg. Ook al was het gisteren een nationele feestdag, niet alle mensen nemen vandaag een dagje verlof, om 'de brug' te maken. Vanmorgen zette ik dus koers richting klant.

Mijn werkgever voorzag me enkele weken terug al van een parkeerkaart voor een ondergrondse garage, die welliswaar in het weekend gesloten is. En daar wringt nu net het schoentje: de garage beschouwt deze dag als onderdeel van het weekend, zonder dit op voorhand aan te kondigen.

Ik heb me dan maar langs de straat geparkeerd, waar een maximale parkeertermijn van 2 uur geldt. In dat geval heeft het ook weinig zin om elk anderhalf uur naar beneden te lopen en geld gaan bij te steken, omdat je dan toch ook al in overtreding bent.

Ik verwacht dus vanavond een boete tussen mijn ruitenwisser te vinden, die me uitnodigt het dagtarief te betalen. Of beschouwt de politie dit ook als een feestdag?

P.S. Alleen maar hopen dat ik vanavond geen klem rond de wielen heb...

10:35 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

28/04/2009

Nieuwe werkplek

Sinds gisteren ben ik van start gegaan bij een nieuwe klant. Fulltime dit keer (of toch quasi), dus geen tussentijdse audits, assessments of consultancy-opdrachten.

Opnieuw Brussel, maar ook nu lijkt de verkeersellende mee te vallen.

Het meest van al vallen de collega's mee: een sympathieke bende die inspanning met ontspanning kan combineren. Een team dat blijkbaar wel aan één zeel kan trekken. Afwachten natuurlijk wat dat geeft eenmaal de druk toeneemt, maar dat zien we dan wel weer.

15:44 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

02/12/2008

De politie, uw vriend?

Die vraag stel ik me sinds vanmorgen.

Even de situatie schetsen. Ondergetekende staat, zoals elke morgen, aan te schuiven aan de Koninklijke Parklaan en de Koninginnelaan in Brussel. Om de tijd te doden lezen we een boekje. Stapvoets schuift de file op richting de brug over het kanaal, op halt te houden voor het rode licht. In het baanvak rechts van mij staat een politiecombi.

Het ligt springt op groen, de wagen voor mij vertrekt, en ik ook. Plots voert de combi een onverwacht manoevre uit: zonder richtingsaanwijzer (en zonder waarschuwingslichten of sirene) voegt hij bruusk in, waarbij zijn linkerzijflank mijn rechtervoorflank raakt.

Op zich geen ramp. Er wordt wat overlegt tussen de agenten (en was een tweede combi vlak achter de betrokken combi) en de bestuurder/agent neemt het voortouw bij het invullen van het ongevallenformulier. Ik krijg het formulier terug, vul mijn opmerkingen in ("Voertuig A wisselde bruusk van rijstrook zonder richtingaanwijzer"), onderteken het document en overhandig het aan de agent.

Plots verandert de stemming. er wordt een extra agent bijgehaald, en het formulier wordt aangepast. Ineens luidt de versie dat de combi al was ingevoegd en dat ik hem schuin van achter heb aangereden. Het formulier wordt me toegestoken, en alvorens ik bezwaar kan maken rijden beide combi's met loeiende sirenes weg.

Gevolg: een situatie waarin een burger duidelijk wordt aangereden door een agent, verandert in een situatie waarin beide partijen de eigen schade moeten bepalen (in het beste geval), of waarin de burger moet opdraaien voor alle schade.

Heeft het in zo'n geval zin een procedure op te starten? Heb je als burger ook maar enige kans om dit te winnen?

09:06 Gepost in Varia, Werk | Permalink | Commentaren (0)

04/11/2008

De menselijke natuur

Gisteren moest ik bij een klant een presentatie geven ter voorbereiding van een workshop. De presentatie ging over hoe wij, als Test Consultants, het huidige test proces evalueerden (sterke vs. minder sterke punten).

Na een tijdje vlot gebrainstormd te hebben was het tijd om aan de vragen van de komende workshops te schaven.

Mijn afsluitvraag bij de meeste interviews is/was steeds in dezelfde trend: Gesteld een ongelimiteerd budget, en geen contraints whatsoever, wat zou/zouden dan volgens jou, mogelijke oplossingen zijn voor de huidige problemen?
De antwoorden zijn dan vaak gelijklopend: een onafhankelijk test team, meer testers, automatische testen, snellere releases, betere unit testen, ..

Toen ik dit gisteren voorlegde aan de klant, reageerde deze daar hoogst origineel op. Ze gingen welliswaar akkoord dat bepaalde, zo niet alle, van deze actiepunten gerechtvaardigd waren, maar vroegen me de workshops te openen met volgende vraag: Hoe kan jij testing verbeteren?

Voor mij is het een leuke insteek, die aardige resultaten kan opleveren. Hoe antwoord je daar in godsnaam op? Antwoorden alleen al betekent impliciet toegeven dat je ofwel je job niet goed uitoefent, of dat je niet bereid bent geweest pro-actief je eigen werking te verbeteren.
Tevens geeft het de ziekte van vandaag de dag aan: we constateren een probleem, en willen dat 'we', 'men' het oplost. Tot 'we' of 'men' betrokken wordt in het proces, waarna het eigen voorstel volledig wordt afgebroken.

09:08 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

29/10/2008

Opnieuw SQS

Via mail kreeg ik een uitnodiging van SQS.
Of ik, na mijn presentatie op SQS London, geen zin had om een short paper te schrijven voor SQS Duitsland.

Lang moest ik daar niet over nadenken. Tijdens SQS London had ik al zoveel ideeën opgedaan, om ze vervolgens wat te laten marineren.

Met de jaren komt ook het verstand. ter illustratie: vroeger bruiste ik van de ideeën en ging ik ervan uit dat ik ze onbeperkt kon onthouden en reproduceren. Helaas pindakaas... Maar al te vaak zat ik voor een leeg blad, te bedenken wat ik enkele dagen/weken/maanden ervoor alweer bedacht had.

We zijn dus slimmer geworden. Hotels, conferentieruimtes, e.d. bieden hun bezoekers steenvast notitieboekjes aan. Hiervan maak ik op zo'n evenementen dankbaar gebruik, net als de notitie-functionaliteit van m'n GSM. Waar ik vroeger op cruciale momenten wel eens om een idee verlegen zat, puilt m'n bureau, m'n prikbord, m'n GSM en m'n Inbox nu uit van ideeën. Te veel ideeën, te weinig tijd.

Selecteren was dus de boodschap. De laatste dag van SQS London zat ik in een workshop over 'The Next Big Idea in Testing'. Een actieve, snelle brainstorm. Het idee dat ik toen presenteerde hing al enige tijd te pronken aan mijn prikbord, en is nu (sumier) uitgeschreven op enkele pagina's.

Loodst deze abstract me binnen in Duitsland? Geen idee. Maar zit er potentieel in? Volgens mij wel: op SQS London werd het al beloond met een prijs voor 'Next Big Idea', en tijdens het schrijven wou ik het verhaal al beginnen stofferen met grafiekjes, afbeeldingen, statistieken en case studies.

De inzending heb ik enkele uren geleden doorgestuurd. Binnen enkele maanden weten we meer...

12:39 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

17/10/2008

STS 2008

STS 2008 zit er weer op. Meer dan 200 test professionals, 120 van CTG en 80 klanten, waren aanwezig op het grootste Testing evenemtn van België.

Rond half negen, negen uur druppelden de eerste deelnemers binnen, waar ze werden vergast op koffie, thee en koffiekoeken. Een half uurtje later gaf Bart Briers de aftrap, gevolgd door een keynote van Ruud Theunissen, over de toekomst van testen.
Deze maakte duidelijk dat we, althans in België, nog ene hele weg te gaan hebben. We focussen misschien soms inderdaad iets te veel op het structureren van het testproces, maar dat is een noodzakelijke tussenstap om verder te evolueren.

Hierna werden en 3 tracks aangeboden: Ingeborg Vergauwen sprak over Data Warehouse Testing, een vendor presentatie door IBM, en Zeger Van Hese met Test Side Story. Ik woonde deze laatste presentatie bij, waarin nogmaals de loftrompet werd gestoken over Agile Testing.

Na een korte break, volgende 2 tracks: een vendor presentatie van HP en een presentatie over de benodigde soft skills van testers. technieken zoals interviews, communicatie, onderhandelingen e.d. kwamen aan bod, zowel in theorie als praktijk, met enkele handige tips.

Na de walking dinner kregen we meer lekkers voor de kiezen, met voor elk wat wils: een hands-on workshop over Business Process Testing (Bram Geukens), en twee andere dubbele tracks: een volledig volzette presentatie over SOA Testing, door Jorge Van der Straten en eentje over de moeilijkheid om Web 2.0 te testen (door Patrice Willemot).

21:58 Gepost in Werk | Permalink | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende